pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

07.11.2015 - 14:38, Güncelleme: 07.11.2015 - 14:38
 

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

SİVAS'ta tarihi Buruciye Medresesi'ndeki esnaf kira sürelerinin bittiği gerekçesiyle tahliyelerinin istenmesine tepki gösterdi.

SİVAS'ta tarihi Buruciye Medresesi'ndeki esnaf kira sürelerinin bittiği gerekçesiyle tahliyelerinin istenmesine tepki gösterdi. Mağdur edildiklerini belirten esnaf, eserin müftülüğe tahsis edileceğini ileri sürdü.1271 yılında Anadolu Selçuklu sultanlarından 3'üncü Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Muzaffer Burucerdi tarafından yaptırılan ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak planlanan Buruciye Medresesi 2005 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore edildi. Ancak özellikle dış duvarındaki yapıya uygun olmayan örme taş kullanımı nedeni ile eleştiri konusu oldu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından işletmesi İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devredilen medrese binasında çay bahçesinin yanı sıra, unutulmaya yüz tutmuş, oymacılık, cam üfleme ve ebru sanatı gibi el sanatları yapan esnafa tahsis edilerek "El Sanatları Merkezi" haline getirildi. İl Özel İdaresi'ne 10 yılllığına kiralık olarak tahsis edilen binanın kira süresinin bitmesiyle Vakıflar Müdürlüğü İl Özel İdare Müdürlüğü'nden medresenin boşaltılmasını istedi. Özel İdare Aracılığı ile medrese içerisinde yerleştirilen el sanatları ustaları da bu kararla birlikte dükkanlarını boşaltmaya başladı. Kararı tepkiyle karşılayan esnaf medrese içinde açıklama yaptı. 10 yıldır medrese içerisinde ebru sanatı ustalığı yapan Süleyman Doğan, 20'ye yakın ailenin ekmek kapısının kesildiğini belirterek, "Kente gelen tüm misafirlerimizin ilgisini çektiği bir yer boşaltılıyor. Bu Sivas'ın kan kaybettiğinin göstergesidir" dedi. Çubuk işleme ustası Ahat Taşkan ise kendilerinin medreseye 10 yıl önce kültür elçisi gibi davet edildiklerini belirterek, "Şu anda kendimi kapının önüne konulmuş bir elçi gibi hissediyorum. Emeklerimiz hep boşa gitti" diye konuştu. Esnaf, medresedeki sanatlarına devam edebilmek için birçok yere başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. El sanatı ustaları kendilerine başka bir yer tahsisi de yapılmadığı için mağdur olduklarını dile getirdi.MÜFTÜLÜĞE DEVREDİLECEK İDDİASIEsnaf, medresenin İl Müftülüğü'ne tahsis edileceğini öğrendiklerini iddia etti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce İl Müftülüğü'ne devredilmesi planlanan medresede, diyanet yayını kitapların satışı ile müftülük tarafından çeşitli kursların düzenleneceği öğrenildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yapmazken, Müftülük ise henüz bir tahsisin söz konusu olmadığını belirtti.FOTOĞRAFLI
SİVAS'ta tarihi Buruciye Medresesi'ndeki esnaf kira sürelerinin bittiği gerekçesiyle tahliyelerinin istenmesine tepki gösterdi.

SİVAS'ta tarihi Buruciye Medresesi'ndeki esnaf kira sürelerinin bittiği gerekçesiyle tahliyelerinin istenmesine tepki gösterdi. Mağdur edildiklerini belirten esnaf, eserin müftülüğe tahsis edileceğini ileri sürdü.

1271 yılında Anadolu Selçuklu sultanlarından 3'üncü Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Muzaffer Burucerdi tarafından yaptırılan ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak planlanan Buruciye Medresesi 2005 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore edildi. Ancak özellikle dış duvarındaki yapıya uygun olmayan örme taş kullanımı nedeni ile eleştiri konusu oldu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından işletmesi İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devredilen medrese binasında çay bahçesinin yanı sıra, unutulmaya yüz tutmuş, oymacılık, cam üfleme ve ebru sanatı gibi el sanatları yapan esnafa tahsis edilerek "El Sanatları Merkezi" haline getirildi. İl Özel İdaresi'ne 10 yılllığına kiralık olarak tahsis edilen binanın kira süresinin bitmesiyle Vakıflar Müdürlüğü İl Özel İdare Müdürlüğü'nden medresenin boşaltılmasını istedi. Özel İdare Aracılığı ile medrese içerisinde yerleştirilen el sanatları ustaları da bu kararla birlikte dükkanlarını boşaltmaya başladı. Kararı tepkiyle karşılayan esnaf medrese içinde açıklama yaptı.

10 yıldır medrese içerisinde ebru sanatı ustalığı yapan Süleyman Doğan, 20'ye yakın ailenin ekmek kapısının kesildiğini belirterek, "Kente gelen tüm misafirlerimizin ilgisini çektiği bir yer boşaltılıyor. Bu Sivas'ın kan kaybettiğinin göstergesidir" dedi. Çubuk işleme ustası Ahat Taşkan ise kendilerinin medreseye 10 yıl önce kültür elçisi gibi davet edildiklerini belirterek, "Şu anda kendimi kapının önüne konulmuş bir elçi gibi hissediyorum. Emeklerimiz hep boşa gitti" diye konuştu. Esnaf, medresedeki sanatlarına devam edebilmek için birçok yere başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. El sanatı ustaları kendilerine başka bir yer tahsisi de yapılmadığı için mağdur olduklarını dile getirdi.

MÜFTÜLÜĞE DEVREDİLECEK İDDİASI

Esnaf, medresenin İl Müftülüğü'ne tahsis edileceğini öğrendiklerini iddia etti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce İl Müftülüğü'ne devredilmesi planlanan medresede, diyanet yayını kitapların satışı ile müftülük tarafından çeşitli kursların düzenleneceği öğrenildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yapmazken, Müftülük ise henüz bir tahsisin söz konusu olmadığını belirtti.

FOTOĞRAFLI

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

Tarihi medresenin boşaltılmasına esnaf tepkisi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.