pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

Niğde'de 2 Bin 500 Yıllık Tapınak Bulundu

Siyaset 11.08.2016 - 11:18, Güncelleme: 11.08.2016 - 11:18
 

Niğde'de 2 Bin 500 Yıllık Tapınak Bulundu

Kınık Höyük'teki kazılarda Pers dönemine ait 4 odalı ve içinde çeşitli hayvan heykelcikleri bulunan 2 bin 500 yıllık tapınak ortaya çıkarıldı- New York Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Lorenzo D’Alfonso:- "Orta Anadolu'da Pers dönemi t

NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Niğde'de Kınık Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık tapınak bulundu.Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesi yakınlarındaki Kınık Höyük’te 2010'da başlayan kazı çalışmalarını, bu yıl İtalyan ve Türk arkeologların yer aldığı işçilerle 30 kişilik ekip sürdürüyor. 2 yıl önce izine rastlanılan 6 bin yıl öncesine ait 13 metre yüksekliğindeki anıt sur duvarının ortaya çıkarılma çalışmaları sırasında 100 metrekarelik 4 odalı, içerisinde çeşitli hayvan heykelcikleri bulunan tapınağa rastlandı.Kazı başkanı ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorenzo D’Alfonso, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarında çok önem arz eden Pers tapınağı bulduklarını söyledi.D'Alfonso, tapınağın 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:"Orta Anadolu'da Pers dönemi tapınağı bulunmadı. Onun için bu çok önemli buluntu. Tapınakta çok eser bulduk. Bir parça riton bulduk. İran'a ait eser ama en önemlisi yerli eserler bulduk. Örneğin bütün olarak bir taş şahin heykeli bulduk. Yine inek, kuş figürleri bulduk. Bu eserler bir tapınak için normal ama Anadolu'da daha önce bulunmadı. Burada en önemli buluntu şahin heykeli çünkü tapınağın ortasında tüm heykel bulmak zor." -"Diğer tapınaklara benzemiyor"İtalya Pavia Üniversitesi doktora öğrencisi Andrea Trameri ise Kınık Höyük'te 4 yıldır kazı çalışması yürüttüklerini söyledi. Trameri, 100 metrekare kazdıkları alanda 4 odalı yapı ortaya çıkardıklarını dile getirerek, "Bu tapınak diğer tapınaklara benzemiyor çünkü burada yerli bir tradisyon var. Örneğin Yunan eski tapınaklarında sadece tanrı heykeli için büyük oda vardır ancak burada çok oda var. Kazı sırasında pişmiş topraktan özellikle, kuş ve öküzgillerden hayvan heykelcikleri ve insan biçimli saksılar gibi tapınma etkinlikleriyle bağlantılı bol malzeme bulunduğundan ilgimizi çekti." dedi.
Kınık Höyük'teki kazılarda Pers dönemine ait 4 odalı ve içinde çeşitli hayvan heykelcikleri bulunan 2 bin 500 yıllık tapınak ortaya çıkarıldı- New York Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Lorenzo D’Alfonso:- "Orta Anadolu'da Pers dönemi t

NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Niğde'de Kınık Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık tapınak bulundu.

Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesi yakınlarındaki Kınık Höyük’te 2010'da başlayan kazı çalışmalarını, bu yıl İtalyan ve Türk arkeologların yer aldığı işçilerle 30 kişilik ekip sürdürüyor. 2 yıl önce izine rastlanılan 6 bin yıl öncesine ait 13 metre yüksekliğindeki anıt sur duvarının ortaya çıkarılma çalışmaları sırasında 100 metrekarelik 4 odalı, içerisinde çeşitli hayvan heykelcikleri bulunan tapınağa rastlandı.

Kazı başkanı ve New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorenzo D’Alfonso, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarında çok önem arz eden Pers tapınağı bulduklarını söyledi.

D'Alfonso, tapınağın 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Orta Anadolu'da Pers dönemi tapınağı bulunmadı. Onun için bu çok önemli buluntu. Tapınakta çok eser bulduk. Bir parça riton bulduk. İran'a ait eser ama en önemlisi yerli eserler bulduk. Örneğin bütün olarak bir taş şahin heykeli bulduk. Yine inek, kuş figürleri bulduk. Bu eserler bir tapınak için normal ama Anadolu'da daha önce bulunmadı. Burada en önemli buluntu şahin heykeli çünkü tapınağın ortasında tüm heykel bulmak zor."

-"Diğer tapınaklara benzemiyor"

İtalya Pavia Üniversitesi doktora öğrencisi Andrea Trameri ise Kınık Höyük'te 4 yıldır kazı çalışması yürüttüklerini söyledi.

Trameri, 100 metrekare kazdıkları alanda 4 odalı yapı ortaya çıkardıklarını dile getirerek, "Bu tapınak diğer tapınaklara benzemiyor çünkü burada yerli bir tradisyon var. Örneğin Yunan eski tapınaklarında sadece tanrı heykeli için büyük oda vardır ancak burada çok oda var. Kazı sırasında pişmiş topraktan özellikle, kuş ve öküzgillerden hayvan heykelcikleri ve insan biçimli saksılar gibi tapınma etkinlikleriyle bağlantılı bol malzeme bulunduğundan ilgimizi çekti." dedi.



Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.