pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

Emekliye çifte maaş!

Spor 09.06.2016 - 21:21, Güncelleme: 09.06.2016 - 21:21
 

Emekliye çifte maaş!

Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir. Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir...

Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir. Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir... 1800 gün prim şartı Sosyal güvenlik sisteminde ölüm riskine karşılık sağlanan bazı yardımlar var. Bunlardan en önemlisi ölüm aylığı. Halk arasında yetim veya dul aylığı olarak bilinen ölüm aylığının alınması için bazı kriterler söz konusu. Ölüm aylığı alınabilmesi için ölen sigortalının en az 1800 gün priminin bulunması gerekir. Yani, en az 5 yıl adına prim ödenmiş bir sigortalının vefatı halinde, geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.Çalışsa da alabilir Dul aylığı alabilmenin koşulları arasında çalışmamak veya SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelir veya aylık almıyor olmak şartı yok. Bu yüzden, dul eş çalışsa da aylık alabilir. Ancak dul eşin çalışıp çalışmaması, alacağı aylığın miktarını değiştirir. Dul eş çalışıyorsa, ölüm aylığının yüzde 50’sini alır. Aynı şekilde, emekli dul eş de aynı oranda aylık alır. Ancak dul eşin çocuğu yoksa ve dul eş çalışmıyorsa aylığın yüzde 75’i bağlanır.Evlenince kesilir Aynı şekilde emekli dul eş, emekli ve dul aylığını birlikte alabilir. Bu da on binlerce emekli için ikinci maaş anlamına geliyor. Dul eşin aylığının oranını, aylık alan çocuklar etkiler ancak anne veya baba etkilemez. Dul aylığı alan eş evlenirse, dul aylığı kesilir. Diğer yandan, bu durum yalnızca resmi nikah halinde söz konusu. SGK son dönemde bu durumun suiistimalinin engellenmesi amacıyla denetimlere hız verdi.Bir ihtimal daha var!SSK’lı çalışan ya da emekli bekar kadın, babası emekli ama ölmüş ise maaşını alabiliyor mu? Farklı sigortalılık durumlarında da çifte maaş alınır. Şöyle ki; kadın kendisi emekli veya çalışıyor ise SSK ve Bağ-Kur’lu babadan maaş alamaz. Ama babası Emekli Sandığı’nda (memur) ise kadın bekar, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu ise alabilir. Kadın devlet memuru veya Emekli Sandığı emeklisi ise vefat etmiş Emekli Sandığı anne veya babasından yetim aylığı alamaz.Posta  
Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir. Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir...

Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir. Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir...

 

1800 gün prim şartı 

Sosyal güvenlik sisteminde ölüm riskine karşılık sağlanan bazı yardımlar var. Bunlardan en önemlisi ölüm aylığı. Halk arasında yetim veya dul aylığı olarak bilinen ölüm aylığının alınması için bazı kriterler söz konusu. Ölüm aylığı alınabilmesi için ölen sigortalının en az 1800 gün priminin bulunması gerekir. Yani, en az 5 yıl adına prim ödenmiş bir sigortalının vefatı halinde, geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.

Çalışsa da alabilir 

Dul aylığı alabilmenin koşulları arasında çalışmamak veya SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelir veya aylık almıyor olmak şartı yok. Bu yüzden, dul eş çalışsa da aylık alabilir. Ancak dul eşin çalışıp çalışmaması, alacağı aylığın miktarını değiştirir. Dul eş çalışıyorsa, ölüm aylığının yüzde 50’sini alır. Aynı şekilde, emekli dul eş de aynı oranda aylık alır. Ancak dul eşin çocuğu yoksa ve dul eş çalışmıyorsa aylığın yüzde 75’i bağlanır.

Evlenince kesilir 

Aynı şekilde emekli dul eş, emekli ve dul aylığını birlikte alabilir. Bu da on binlerce emekli için ikinci maaş anlamına geliyor. Dul eşin aylığının oranını, aylık alan çocuklar etkiler ancak anne veya baba etkilemez. Dul aylığı alan eş evlenirse, dul aylığı kesilir. Diğer yandan, bu durum yalnızca resmi nikah halinde söz konusu. SGK son dönemde bu durumun suiistimalinin engellenmesi amacıyla denetimlere hız verdi.

Bir ihtimal daha var!

SSK’lı çalışan ya da emekli bekar kadın, babası emekli ama ölmüş ise maaşını alabiliyor mu? Farklı sigortalılık durumlarında da çifte maaş alınır. Şöyle ki; kadın kendisi emekli veya çalışıyor ise SSK ve Bağ-Kur’lu babadan maaş alamaz. Ama babası Emekli Sandığı’nda (memur) ise kadın bekar, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu ise alabilir. Kadın devlet memuru veya Emekli Sandığı emeklisi ise vefat etmiş Emekli Sandığı anne veya babasından yetim aylığı alamaz.

Posta

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.