pendik escort bayan
ak

Anız yakanlar dikkat, para cezası uygulanıyor

26.07.2021 - 11:33, Güncelleme: 26.07.2021 - 11:33
 

Anız yakanlar dikkat, para cezası uygulanıyor

Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın toprakta bulunan mikroorganizmalara zarar verdiğini belirterek anız yakan vatandaşlara para cezası uygulandığını...

Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın toprakta bulunan mikroorganizmalara zarar verdiğini belirterek anız yakan vatandaşlara para cezası uygulandığını söyledi.Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, anız yakılmaması konusunda çiftçilere uyarıda bulundu. Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın doğaya verdiği zararlar hakkında bilgiler vererek, "Anız yakma hasat sonrası sadece toprak içinde kalan kökleri yakmıyor, toprağın tüm özelliklerini kaybetmesine sebep oluyor. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 70'i zarar gördüğü için toprağımızın verimini de olumsuz etkiliyor. Anız yakılması toprağa uzun vadede ciddi zararlar veren yanlış bir uygulamadır" dedi.Anız yakanlara para cezasıBaşkan Hüseyin Aktepe, Türkiye'de 1993 yılından itibaren anız yakmanın yasaklandığını ve anız yakanlara para cezası uygulandığını belirterek, "Çiftçilerimiz, hasat sonrası toprak içinde kalan kökleri sürmek yerine daha kolay ve zahmetsiz olduğunu düşündükleri yakma yöntemiyle bunlardan kurtulmak istiyor. Ancak unutulmaması gereken sadece toprak içinde bulunan kökleri yakmıyoruz. Anız yakılması toprağın verimliliği başta olmak üzere biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerine de zarar veriyor. Anız yakıldığında toprakta 250 derece sıcaklık oluşuyor. Bu da toprak içerisinde bulunan faydalı canlılar başta olmak üzere tüm küçük canlıların ölmesine neden oluyor. Toprakta bulunan ve gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri organik maddeleri parçalayarak verimliliği artıran humusa dönüşmektedir. Ayrıca toprakta bulunan karbon ve azot dengesi yok oluyor. Toprakta bulunan mikro organizmaların yüzde 70'i zarar gördüğünden toprak verimliliği azalıyor. Sürmek yerine kolayı tercih eden çiftçilerimiz daha sonra kimyasal, organik gübre kullanmak zorunda kalıyor. Bu da zamanla toprağın çoraklaşmasına ve tarım yapılamamasına neden oluyor" şeklinde konuştu.Başkan Aktepe, anız yakanlar hakkında para cezası uygulandığını belirterek, "Çiftçilerimiz mağdur olmamak, toprağına zarar vermemek için anız yakmasınlar" dedi.
Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın toprakta bulunan mikroorganizmalara zarar verdiğini belirterek anız yakan vatandaşlara para cezası uygulandığını...
Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın toprakta bulunan mikroorganizmalara zarar verdiğini belirterek anız yakan vatandaşlara para cezası uygulandığını söyledi.

Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, anız yakılmaması konusunda çiftçilere uyarıda bulundu. Başkan Hüseyin Aktepe, anız yakmanın doğaya verdiği zararlar hakkında bilgiler vererek, "Anız yakma hasat sonrası sadece toprak içinde kalan kökleri yakmıyor, toprağın tüm özelliklerini kaybetmesine sebep oluyor. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 70'i zarar gördüğü için toprağımızın verimini de olumsuz etkiliyor. Anız yakılması toprağa uzun vadede ciddi zararlar veren yanlış bir uygulamadır" dedi.

Anız yakanlara para cezası

Başkan Hüseyin Aktepe, Türkiye'de 1993 yılından itibaren anız yakmanın yasaklandığını ve anız yakanlara para cezası uygulandığını belirterek, "Çiftçilerimiz, hasat sonrası toprak içinde kalan kökleri sürmek yerine daha kolay ve zahmetsiz olduğunu düşündükleri yakma yöntemiyle bunlardan kurtulmak istiyor. Ancak unutulmaması gereken sadece toprak içinde bulunan kökleri yakmıyoruz. Anız yakılması toprağın verimliliği başta olmak üzere biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerine de zarar veriyor. Anız yakıldığında toprakta 250 derece sıcaklık oluşuyor. Bu da toprak içerisinde bulunan faydalı canlılar başta olmak üzere tüm küçük canlıların ölmesine neden oluyor. Toprakta bulunan ve gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri organik maddeleri parçalayarak verimliliği artıran humusa dönüşmektedir. Ayrıca toprakta bulunan karbon ve azot dengesi yok oluyor. Toprakta bulunan mikro organizmaların yüzde 70'i zarar gördüğünden toprak verimliliği azalıyor. Sürmek yerine kolayı tercih eden çiftçilerimiz daha sonra kimyasal, organik gübre kullanmak zorunda kalıyor. Bu da zamanla toprağın çoraklaşmasına ve tarım yapılamamasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Başkan Aktepe, anız yakanlar hakkında para cezası uygulandığını belirterek, "Çiftçilerimiz mağdur olmamak, toprağına zarar vermemek için anız yakmasınlar" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.