pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

"Kırım Türklerinin Hafızası Dağcı" Adına Sempozyum

16.05.2017 - 14:38, Güncelleme: 16.05.2017 - 14:38
 

"Kırım Türklerinin Hafızası Dağcı" Adına Sempozyum

Eskişehir Valisi Çelik: - "Herkes için 'Kırım' denince akla Cengiz Dağcı, 'Cengiz Dağcı' denince de Kırım gelir. Cengiz Dağcı dolu dolu 22 yıl yaşayabildiği vatanından uzakta geçirdiği 69 yıl boyunca Kırım Tatar Türklerinin sesi olmuştur"

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin iş birliğiyle "Kırım Türklerinin hafızası" olarak anılan yazar Cengiz Dağcı anısına "Uluslararası Cengiz Dağcı Sempozyumu" düzenlendi.Sempozyumun AÜ Kongre Merkezi'ndeki açılışına Vali Azmi Çelik, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Türk dünyası ülkelerinden gelen bilim adamları, akademisyenler ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, "Cengiz Dağcı" adına TRT tarafından hazırlanan belgesel izlendi. Vali Çelik, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Kırım Tatar Türklüğü" denilince akla ilk Cengiz Dağcı'nın geldiğini vurguladı.Cengiz Dağcı'nın, 2. Dünya Savaşı'nı her yönüyle yaşayan ve 1940 yılında ayrılmak zorunda kaldığı vatanı Kırım'ı eserleriyle yaşatan bir sanatçı olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:"Her Türk gibi doğup büyüdüğü topraklara aşk derecesinde sevdalı birisidir. Cengiz Dağcı, büyük bir ileri görüşlülükle eserlerini Anadolu Türkçesi ile yazmış, bu sayede bütün Türk dünyasına hitap etme gücünü kullanmıştır. O olmasaydı ne bizler ne de dünya Kırım'ı bu kadar yakından tanıyamazdık. Bugün herkes için 'Kırım' denince akla Cengiz Dağcı, 'Cengiz Dağcı' denince de Kırım gelir. Cengiz Dağcı dolu dolu 22 yıl yaşayabildiği vatanından uzakta geçirdiği 69 yıl boyunca Kırım Tatar Türklerinin sesi olmuştur. Savaş ve esaret yıllarıyla beraber ömrünün büyük bir bölümünü gurbette geçiren, vatan hasretini çok güçlü duygularla milyonlarla paylaşan, bir daha gidemediği, göremediği, havasını soluyup, suyunu içemediği toprakları romanlarında yaşatmıştır. Rus mezalimi altında ezilen, en doğal hakları ellerinden alınıp vatanlarında yaşamalarına dahi izin verilmeyen insanlarının dramını ne bir eksik ne de fazla anlatmıştır."ESOGÜ Rektörü Gönen de Dağcı'nın romanlarında gerçekleri anlattığını ve kitaplarının edebiyata ve tarihe ışık tuttuğunu vurguladı.Kırım Tatarlarının tarihleri boyunca birçok kez yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Gönen, "Cengiz Dağcı, Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları anlatarak büyük bir hizmet vermiştir." ifadesini kullandı.AÜ Rektör Yardımcısı Kaplancıklı da Türk dünyasının simgesi haline gelen Cengiz Dağcı'yı iki gün boyunca en iyi şekilde anmaya ve anlatmaya çalışacaklarını belirtti.İki gün sürecek sempozyumda Cengiz Dağcı'yı ve hayatını anlatan 60 bildiri sunulacak.
Eskişehir Valisi Çelik: - "Herkes için 'Kırım' denince akla Cengiz Dağcı, 'Cengiz Dağcı' denince de Kırım gelir. Cengiz Dağcı dolu dolu 22 yıl yaşayabildiği vatanından uzakta geçirdiği 69 yıl boyunca Kırım Tatar Türklerinin sesi olmuştur"

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin iş birliğiyle "Kırım Türklerinin hafızası" olarak anılan yazar Cengiz Dağcı anısına "Uluslararası Cengiz Dağcı Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyumun AÜ Kongre Merkezi'ndeki açılışına Vali Azmi Çelik, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Türk dünyası ülkelerinden gelen bilim adamları, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, "Cengiz Dağcı" adına TRT tarafından hazırlanan belgesel izlendi.

Vali Çelik, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Kırım Tatar Türklüğü" denilince akla ilk Cengiz Dağcı'nın geldiğini vurguladı.

Cengiz Dağcı'nın, 2. Dünya Savaşı'nı her yönüyle yaşayan ve 1940 yılında ayrılmak zorunda kaldığı vatanı Kırım'ı eserleriyle yaşatan bir sanatçı olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Her Türk gibi doğup büyüdüğü topraklara aşk derecesinde sevdalı birisidir. Cengiz Dağcı, büyük bir ileri görüşlülükle eserlerini Anadolu Türkçesi ile yazmış, bu sayede bütün Türk dünyasına hitap etme gücünü kullanmıştır. O olmasaydı ne bizler ne de dünya Kırım'ı bu kadar yakından tanıyamazdık. Bugün herkes için 'Kırım' denince akla Cengiz Dağcı, 'Cengiz Dağcı' denince de Kırım gelir. Cengiz Dağcı dolu dolu 22 yıl yaşayabildiği vatanından uzakta geçirdiği 69 yıl boyunca Kırım Tatar Türklerinin sesi olmuştur. Savaş ve esaret yıllarıyla beraber ömrünün büyük bir bölümünü gurbette geçiren, vatan hasretini çok güçlü duygularla milyonlarla paylaşan, bir daha gidemediği, göremediği, havasını soluyup, suyunu içemediği toprakları romanlarında yaşatmıştır. Rus mezalimi altında ezilen, en doğal hakları ellerinden alınıp vatanlarında yaşamalarına dahi izin verilmeyen insanlarının dramını ne bir eksik ne de fazla anlatmıştır."

ESOGÜ Rektörü Gönen de Dağcı'nın romanlarında gerçekleri anlattığını ve kitaplarının edebiyata ve tarihe ışık tuttuğunu vurguladı.

Kırım Tatarlarının tarihleri boyunca birçok kez yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Gönen, "Cengiz Dağcı, Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları anlatarak büyük bir hizmet vermiştir." ifadesini kullandı.

AÜ Rektör Yardımcısı Kaplancıklı da Türk dünyasının simgesi haline gelen Cengiz Dağcı'yı iki gün boyunca en iyi şekilde anmaya ve anlatmaya çalışacaklarını belirtti.

İki gün sürecek sempozyumda Cengiz Dağcı'yı ve hayatını anlatan 60 bildiri sunulacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.