pendik escort bayan
ozmenpc.comtr
ak
Abdülkadir ERKAHRAMAN
Köşe Yazarı
Abdülkadir ERKAHRAMAN
 

31 MART YEREL SEÇİMLERDE EKONOMİK KOŞULLARIN ROLÜ

Ekonomi, seçim kazanmada ya da kaybetmede dün ne kadar önemli olduysa bugün de önemini korumaktadır. Geçmiş yıllarda ekonomide yaşanılan sorunlar ve neden olduğu ekonomik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle, AK Parti 2002 yılında iktidara geldiğinde en öncellikli alanlardan birisi ekonomi olmuştu. Çünkü ekonomide sağlanacak istikrar, siyasi istikrarı da beraberinde getireceği konusunda kafalarda soru işareti yoktu. Tam da öyle oldu. Bu nedenle AK Parti ile ekonomi çok özdeşleşmişti. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri ekonomide başta olmak üzere siyasi ve sosyal alanda birçok ilk yaşandığı gibi ciddi reformlar yaşandı.   AK Parti’nin 2002 sonrasında ekonomide gerçekleştirdiği reformlar, ekonomik ve sosyal göstergelerde hayata geçirdiği iyileşmeler ve yıllarca ötekileştirilen alt ve orta gelir grubunda yer alan kesimin hayat standartlarında medya getirdiği iyileştirmeler ile tüm seçimlerin kazanılmasını beraberinde getirdi. Bir yandan gerçekleşen ekonomik büyümeye bağlı olarak ortaya çıkan GSYH’den tüm kesimlerin payını alması diğer yandan gelir adaletsizliğini iyileştirmek ve ihtiyaç sahibi kesimlere sağlanan sosyal yardım ve hizmetler ile ciddi bir sosyal dönüşüm sağlanmıştı. İlk kez sosyal ve ekonomik taleplerinin ciddi bir şekilde karşılandığı bir dönem yaşandı.   Bu iyileştirmeler sayesinde merkezden uzaklaştırılan kesimlerin siyasi, sosyal ve ekonomik haklarındaki çıta o kadar yükseldi ki, toplumun büyük kesimi haklı olarak kazanımlarına sahip olmak için siyasi desteğini sürekli arttırdı. Dolayısıyla hem ekonomideki başarılar hem buna bağlı olarak da ortaya çıkan siyasi istikrar dönemi iktidarı da sürekli hale getirmişti. 31 MART YEREL SEÇİMLERDE EKONOMİK KOŞULLARIN ROLÜ 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin yaşadığı oy kaybının arkasında farklı faktörler olduğu gibi ekonomik koşullar başta da yaşanılan enflasyon, emekli maaşları konusunda öne çıkan eleştiriler ve gelir adaletsizliği gibi konular öne çıkan faktörler oldu. Yeni dönemde, başta enflasyonun kontrol altına alınması için atılacak adımların devamı, enflasyonun neden olduğu maliyetin toplum kesimleri arasında adil paylaşılması, farklı sosyal kesimler arasında var olan gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve alt gelir grubunda yer alan kesimin hayat standartlarında iyileşme sağlanması seçmen davranışın üzerinde önemli değişiklikler getireceğinden şüphe yoktur.
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2024 - Perşembe

31 MART YEREL SEÇİMLERDE EKONOMİK KOŞULLARIN ROLÜ

Ekonomi, seçim kazanmada ya da kaybetmede dün ne kadar önemli olduysa bugün de önemini korumaktadır.

Geçmiş yıllarda ekonomide yaşanılan sorunlar ve neden olduğu ekonomik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle, AK Parti 2002 yılında iktidara geldiğinde en öncellikli alanlardan birisi ekonomi olmuştu.

Çünkü ekonomide sağlanacak istikrar, siyasi istikrarı da beraberinde getireceği konusunda kafalarda soru işareti yoktu.

Tam da öyle oldu.

Bu nedenle AK Parti ile ekonomi çok özdeşleşmişti.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri ekonomide başta olmak üzere siyasi ve sosyal alanda birçok ilk yaşandığı gibi ciddi reformlar yaşandı.

 
AK Parti’nin 2002 sonrasında ekonomide gerçekleştirdiği reformlar, ekonomik ve sosyal göstergelerde hayata geçirdiği iyileşmeler ve yıllarca ötekileştirilen alt ve orta gelir grubunda yer alan kesimin hayat standartlarında medya getirdiği iyileştirmeler ile tüm seçimlerin kazanılmasını beraberinde getirdi.
Bir yandan gerçekleşen ekonomik büyümeye bağlı olarak ortaya çıkan GSYH’den tüm kesimlerin payını alması diğer yandan gelir adaletsizliğini iyileştirmek ve ihtiyaç sahibi kesimlere sağlanan sosyal yardım ve hizmetler ile ciddi bir sosyal dönüşüm sağlanmıştı.

İlk kez sosyal ve ekonomik taleplerinin ciddi bir şekilde karşılandığı bir dönem yaşandı.

 

Bu iyileştirmeler sayesinde merkezden uzaklaştırılan kesimlerin siyasi, sosyal ve ekonomik haklarındaki çıta o kadar yükseldi ki, toplumun büyük kesimi haklı olarak kazanımlarına sahip olmak için siyasi desteğini sürekli arttırdı.

Dolayısıyla hem ekonomideki başarılar hem buna bağlı olarak da ortaya çıkan siyasi istikrar dönemi iktidarı da sürekli hale getirmişti.

31 MART YEREL SEÇİMLERDE EKONOMİK KOŞULLARIN ROLÜ
31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin yaşadığı oy kaybının arkasında farklı faktörler olduğu gibi ekonomik koşullar başta da yaşanılan enflasyon, emekli maaşları konusunda öne çıkan eleştiriler ve gelir adaletsizliği gibi konular öne çıkan faktörler oldu.
Yeni dönemde, başta enflasyonun kontrol altına alınması için atılacak adımların devamı, enflasyonun neden olduğu maliyetin toplum kesimleri arasında adil paylaşılması, farklı sosyal kesimler arasında var olan gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve alt gelir grubunda yer alan kesimin hayat standartlarında iyileşme sağlanması seçmen davranışın üzerinde önemli değişiklikler getireceğinden şüphe yoktur.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.