pendik escort bayan
ak

Zara’da küçükbaş hayvan ölümleri

09.12.2018 - 09:53, Güncelleme: 09.12.2018 - 09:53
 

Zara’da küçükbaş hayvan ölümleri

Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde 200 küçükbaş hayvanın telef olmasına neden olan veba salgınının ardından Zara ilçe merkezinde de hayvan ölümleri...

Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde 200 küçükbaş hayvanın telef olmasına neden olan veba salgınının ardından Zara ilçe merkezinde de hayvan ölümleri görüldü.Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde bir ay önce baş gösteren koyun-keçi vebası salgına dönüşünce köy sınırları içerisinde beslenen 200'e yakın koyun ve keçi telef oldu. Köyde hayvan ölümleri sürerken, Zara ilçe merkezinde de ölümler görüldü. Sürüsünü bir süre önce Aluçlubel köyünden Zara ilçe merkezinde bulunan ahıra indirdiğini belirten Yaşar Çelik, "Yaklaşık bundan 2 ay önce bu hastalık başladı. Veterinere geldik çare aramak için. İlaç tedavisi uyguladık, geçerli olmadı. Sonucunda da veba hastalığı olduğu ortaya çıktı. Gereken yerlere de başvurduk, önlemini alamadık. Şu ana kadar 60'a yakın hayvanım telef oldu" dedi.Çelik, sürüsündeki birçok hayvanı banka kredisi kullanarak satın aldığını anlatarak, "Yüzde 7 faizle kredi aldım, faiz yüzde 30'a çıktı. 70-80 bin lira borcum var. Hayvanlarıma güvenerek aldım ve bu hayvanlar öldükten sonra benim bunu ödeme şansım yüzde sıfırın altına indi. Ödeme şansım yok. Krediyle aldım, ödeyemedim, ödeyemeyeceğim de zaten. Hayvanlarım zaten bitti, ben bunlara güvenerek aldım. Her şeyim ortada yani. Bu hayvanlarım da ölünce ben bu krediyi nasıl öderim ki? Asgari ücretle çalışsam, işin içinden çıkamıyorum. Evim kira, ahırım kira, iki tane çocuk okutuyorum, vaziyetim ortada" diye konuştu.Çelik, ölümlerin birkaç hayvandan sonra durmasını umut ettiğini ancak ölümlerin ardı arkasının kesilmediğini ifade ederek, "Bir tane, iki tane olur geçer dedik, geçmedi. Aldı başını gidiyor. Dün iki tane öldü, dışarı çöpe attım. Bu sabah geldim iki tane daha ölmüş. Doğum yapan, daha bir haftalık oğlak öldü. Günlük ölüyor, bir gün ölmese ertesi gün yüzde 100 ölüyor. Köydeki arkadaşlarımın da hayvanları telef oldu. Diyecek bir şey bulamıyorum. Şu an tedirginiz, vaziyet ortada hani. Büyüklerimizden yardım istiyoruz, hani ne yapabiliriz ki" şeklinde konuştu.
Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde 200 küçükbaş hayvanın telef olmasına neden olan veba salgınının ardından Zara ilçe merkezinde de hayvan ölümleri...

Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde 200 küçükbaş hayvanın telef olmasına neden olan veba salgınının ardından Zara ilçe merkezinde de hayvan ölümleri görüldü.

Sivas'ın Zara ilçesi Aluçlubel köyünde bir ay önce baş gösteren koyun-keçi vebası salgına dönüşünce köy sınırları içerisinde beslenen 200'e yakın koyun ve keçi telef oldu. Köyde hayvan ölümleri sürerken, Zara ilçe merkezinde de ölümler görüldü. Sürüsünü bir süre önce Aluçlubel köyünden Zara ilçe merkezinde bulunan ahıra indirdiğini belirten Yaşar Çelik, "Yaklaşık bundan 2 ay önce bu hastalık başladı. Veterinere geldik çare aramak için. İlaç tedavisi uyguladık, geçerli olmadı. Sonucunda da veba hastalığı olduğu ortaya çıktı. Gereken yerlere de başvurduk, önlemini alamadık. Şu ana kadar 60'a yakın hayvanım telef oldu" dedi.

Çelik, sürüsündeki birçok hayvanı banka kredisi kullanarak satın aldığını anlatarak, "Yüzde 7 faizle kredi aldım, faiz yüzde 30'a çıktı. 70-80 bin lira borcum var. Hayvanlarıma güvenerek aldım ve bu hayvanlar öldükten sonra benim bunu ödeme şansım yüzde sıfırın altına indi. Ödeme şansım yok. Krediyle aldım, ödeyemedim, ödeyemeyeceğim de zaten. Hayvanlarım zaten bitti, ben bunlara güvenerek aldım. Her şeyim ortada yani. Bu hayvanlarım da ölünce ben bu krediyi nasıl öderim ki? Asgari ücretle çalışsam, işin içinden çıkamıyorum. Evim kira, ahırım kira, iki tane çocuk okutuyorum, vaziyetim ortada" diye konuştu.

Çelik, ölümlerin birkaç hayvandan sonra durmasını umut ettiğini ancak ölümlerin ardı arkasının kesilmediğini ifade ederek, "Bir tane, iki tane olur geçer dedik, geçmedi. Aldı başını gidiyor. Dün iki tane öldü, dışarı çöpe attım. Bu sabah geldim iki tane daha ölmüş. Doğum yapan, daha bir haftalık oğlak öldü. Günlük ölüyor, bir gün ölmese ertesi gün yüzde 100 ölüyor. Köydeki arkadaşlarımın da hayvanları telef oldu. Diyecek bir şey bulamıyorum. Şu an tedirginiz, vaziyet ortada hani. Büyüklerimizden yardım istiyoruz, hani ne yapabiliriz ki" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.