pendik escort bayan
ak

Yurtdışındaki seçmen için 15 milletvekili teklifi

23.08.2015 - 13:44, Güncelleme: 23.08.2015 - 13:44
 

Yurtdışındaki seçmen için 15 milletvekili teklifi

AK Parti yurt dışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili için 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını teklif etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt  dışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili ve seçimlere katılımı ile ilgili hazırladıkları kanun teklifinin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak  düzenlediğini ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü bildirdi. Yeneroğlu, yazılı açıklamasında,  yurt dışında yaşayan Türk  vatandaşlarının TBMM'de temsili ve seçimlere katılımıyla ilgili kanun teklifi  hazırladıklarını belirtti. Teklifin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM'de temsil edilmesi sorununu  gidereceğini vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:  "Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan  kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim  bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM'de doğrudan temsil edecek  milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis  edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın  doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi  sağlanacaktır." 15 MİLLETVEKİLİ KONTEJYANI Teklifin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlediğini ve 15  milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü dile getiren Yeneroğlu, "Bu yurt  dışında yaşayan vatandaşların TBMM'ye vekil gönderebilmesi için gerekli. Yurt  dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2,8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki  oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak  yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil  imkanı sağlayacağı düşünülmektedir" değerlendirmesini yaptı. 535+15 ŞEKLİNDE OLACAK Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550'nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu. Kaynak: Haber7
AK Parti yurt dışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili için 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını teklif etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt  dışında yaşayan vatandaşların TBMM'de temsili ve seçimlere katılımı ile ilgili hazırladıkları kanun teklifinin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak  düzenlediğini ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü bildirdi.

 

Yeneroğlu, yazılı açıklamasında,  yurt dışında yaşayan Türk  vatandaşlarının TBMM'de temsili ve seçimlere katılımıyla ilgili kanun teklifi  hazırladıklarını belirtti.

 

Teklifin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM'de temsil edilmesi sorununu  gidereceğini vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

 

 "Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan  kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim  bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM'de doğrudan temsil edecek  milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis  edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın  doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi  sağlanacaktır."

 

15 MİLLETVEKİLİ KONTEJYANI

 

Teklifin, yurt dışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlediğini ve 15  milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngördüğünü dile getiren Yeneroğlu, "Bu yurt  dışında yaşayan vatandaşların TBMM'ye vekil gönderebilmesi için gerekli. Yurt  dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2,8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki  oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak  yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil  imkanı sağlayacağı düşünülmektedir" değerlendirmesini yaptı.

 

535+15 ŞEKLİNDE OLACAK

 

Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550'nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Haber7

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.