pendik escort bayan
ak

Yarım asırdır ayakkabı imal ediyor

Spor 22.03.2016 - 11:38, Güncelleme: 22.03.2016 - 11:38
 

Yarım asırdır ayakkabı imal ediyor

SİVAS'ta 59 yaşındaki Mehmet Külekçi, 50 yıldır ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor.

SİVAS'ta 59 yaşındaki Mehmet Külekçi, 50 yıldır ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor. Sipariş üzerine ayakkabı imal eden Külekçi, çırak bulamamaktan yakındı.Çırak olarak başladığı meslekte zamanla ustalığa ulaşan evli 5 çocuk babası Mehmet Külekçi, yarım asırdır ayakkabı imalatı yaparak geçimini sağlıyor. 1966 yılında 9 yaşındayken çırak olarak mesleğe başlayan Külekçi 1980 yılında kendi dükkanını açtı. Külekçi 16 yaşındayken ilk kez kendi ayakkabısını imal etti. Şimdi ise Sivas'ta Mehmet Paşa Mahallesi'nde 10 metrekarelik dükkanında ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor. Külekçi sipariş üzerine ürettiği ayakkabıları 150-500 TL arasında değişen fiyatlara satıyor."İSTEĞE GÖRE AYAKKABI YAPIYORUM"Yarım asırdır ayakkabı imal ettiğini söyleyen Külekçi, "9 yaşındayken okuldan sonra çıraklık yapıyordum. Çıraklık ve kalfalık dönemlerimi geçirdikten sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra 1980 yılında ilk dükkanımı açtım. 1992 yılında Halk Eğitim Merkezi'nde ustalık yaptım. 8 sene Halk Eğitim Merkezi'nde çalıştım. Daha sonra yeniden dükkan açtım. O gün bugündür bu meslekle uğraşıyorum. Kimsenin bulamadığı ayakkabılar yapıyorum. Sivri burun, yumurta topuk, kundura, çarşamba gibi ayakkabılar yapıyorum. Bazı arkadaşlar bulamadıkları ayakkabıları internetten indirip bana gösteriyorlar ben aynısını yapıyorum" dedi."DERİ AYAKKABI TERCİH EDİLMELİ"En kaliteli ayakkabının deriden yapıldığını söyleyen Külekçi, "Altı kösele, içi meşin, yüzü deri olan ayakkabılar en kaliteli ayakkabılardır. İmitasyon ayakkabılar çıktı. Bunlar hastalık yapar, ayakta koku yapar, ayaktan tutun insanın başına kadar rahatsız eder. Ayakkabı yaparken imitasyon ürünler kullanmıyorum. Ayakkabı üretiminde hep gerçek deri kullanıyorum. Bir kösele deri ayakkabının yapımı 1 hafta sürüyor. Mesela köseleyi ıslatıyoruz. Kalıba koyduktan sonra kurumasını bekliyoruz. Kalıpta kurumayan ayakkabı iyi olmaz" dedi. Meslekte çırak bulunamadığından yakınan Külekçi, "Bu zamanda çırak bulunmuyor. Kimse bu işe talep göstermiyor. Okul tatil olduktan sonra aileler de çocuklarını bu mesleğe vermiyor. Bu yüzden mesleği öğretecek çırak bulmakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu.FOTOĞRAFLI
SİVAS'ta 59 yaşındaki Mehmet Külekçi, 50 yıldır ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor.

SİVAS'ta 59 yaşındaki Mehmet Külekçi, 50 yıldır ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor. Sipariş üzerine ayakkabı imal eden Külekçi, çırak bulamamaktan yakındı.

Çırak olarak başladığı meslekte zamanla ustalığa ulaşan evli 5 çocuk babası Mehmet Külekçi, yarım asırdır ayakkabı imalatı yaparak geçimini sağlıyor. 1966 yılında 9 yaşındayken çırak olarak mesleğe başlayan Külekçi 1980 yılında kendi dükkanını açtı. Külekçi 16 yaşındayken ilk kez kendi ayakkabısını imal etti. Şimdi ise Sivas'ta Mehmet Paşa Mahallesi'nde 10 metrekarelik dükkanında ayakkabı imalatı ve tamiratı yaparak geçimini sağlıyor. Külekçi sipariş üzerine ürettiği ayakkabıları 150-500 TL arasında değişen fiyatlara satıyor.

"İSTEĞE GÖRE AYAKKABI YAPIYORUM"

Yarım asırdır ayakkabı imal ettiğini söyleyen Külekçi, "9 yaşındayken okuldan sonra çıraklık yapıyordum. Çıraklık ve kalfalık dönemlerimi geçirdikten sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra 1980 yılında ilk dükkanımı açtım. 1992 yılında Halk Eğitim Merkezi'nde ustalık yaptım. 8 sene Halk Eğitim Merkezi'nde çalıştım. Daha sonra yeniden dükkan açtım. O gün bugündür bu meslekle uğraşıyorum. Kimsenin bulamadığı ayakkabılar yapıyorum. Sivri burun, yumurta topuk, kundura, çarşamba gibi ayakkabılar yapıyorum. Bazı arkadaşlar bulamadıkları ayakkabıları internetten indirip bana gösteriyorlar ben aynısını yapıyorum" dedi.

"DERİ AYAKKABI TERCİH EDİLMELİ"

En kaliteli ayakkabının deriden yapıldığını söyleyen Külekçi, "Altı kösele, içi meşin, yüzü deri olan ayakkabılar en kaliteli ayakkabılardır. İmitasyon ayakkabılar çıktı. Bunlar hastalık yapar, ayakta koku yapar, ayaktan tutun insanın başına kadar rahatsız eder. Ayakkabı yaparken imitasyon ürünler kullanmıyorum. Ayakkabı üretiminde hep gerçek deri kullanıyorum. Bir kösele deri ayakkabının yapımı 1 hafta sürüyor. Mesela köseleyi ıslatıyoruz. Kalıba koyduktan sonra kurumasını bekliyoruz. Kalıpta kurumayan ayakkabı iyi olmaz" dedi.

Meslekte çırak bulunamadığından yakınan Külekçi, "Bu zamanda çırak bulunmuyor. Kimse bu işe talep göstermiyor. Okul tatil olduktan sonra aileler de çocuklarını bu mesleğe vermiyor. Bu yüzden mesleği öğretecek çırak bulmakta zorluk çekiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yarım asırdır ayakkabı imal ediyor

Yarım asırdır ayakkabı imal ediyor

Yarım asırdır ayakkabı imal ediyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.