pendik escort bayan
ak

Unutulan bir gelenek: Gelin hamamı

Siyaset 03.11.2015 - 18:35, Güncelleme: 03.11.2015 - 18:35
 

Unutulan bir gelenek: Gelin hamamı

Osmanlıdan bu yana süre gelen ve düğün stresini atmaya yardımcı olan gelin hamamı geleneği ile biraz rahatlamaya ne dersiniz?

Kırılan gerdanlar, atılan göbekler, birden bire patlak veren kavgalar, barıştıktan sonra yenen yemekler, bağıran tellaklar ve cehennemden daha sıcak buhar banyosu... En eski ve en köklü Türk geleneklerinden biri olan hamam sefası, kökeni XI. yüzyıla kadar dayanan bir banyo gelenediğidir. Türkler, Orta Asya’dan göç edip Anadolu’da yerleşik hayata geçtikleri zaman İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte, temiz olmaya daha çok özen göstermiş ve bu ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar inşa etmiştir. ‘’Yeni deri’’ çıkarana kadar hamamdan çıkmazlardıOsmanlı’da her asker savaşa gitmeden önce hamama girer ve tellak efendi sırtlarından ‘’yeni deri’’ çıkarana kadar oradan çıkmazlardı. Çünkü o dönemde yaygın olan batıl inanç, savaşa temiz bir şekilde çıkmamanın uğursuzluk getireceğiydi. Ayrıca savaş esnasında şehitlik mertebesine ulaştıklarında Hakk’ın karşısına temiz bir şekilde çıkmak istemeleri de onların ‘hamam sefalarının’ uzun sürmesini sağlıyordu. Günümüzde banyoların evlerin içinde olması ve istenilen zamanda sıcak suya erişilmesi hamam kültürünün tam olarak tanınmamasına neden olsa da, bu kültür meraklıları tarafından gelin hamamı, damat hamamı ve hamam sefası gibi farklı etkinliklerle yaşatılıyor. Gelin hamamı nedir Eskilerden beri yapılan bu adetin amacı kayınvalide ve gelin için başkadır. Çünkü gelinlerin amacı sevdiği dostları ve saydığı büyükleri ile düğün öncesi biraz sefa sürüp eğlenmekken, kayınvalideler için bu adetin amacı gelini hamama götürerek vücudunu incelemek ve kusuru olup olmadığını görmektir. Tabi gelini ile ilgili yapacağı dedikodu da cabası. Geleneğin çıkış noktası ve amacı her ne olursa olsun iki tarafın da yenilen yemekler, kırılan gerdanlar ve insanın içini bir hoş eden müzikle atılan göbeklerle memlun olduğu bir gerçek.Sivas haber, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberi, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberler, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haber, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı gelişmeleri, son dakika UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı , UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı son dakika, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberleri son dakika, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı resimleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı videoları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı fotoğrafları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı manşetleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı yorumları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı twitter, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı tweetleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı twitleri, haber, haberler, unutulan bir gelenek gelin hamamı, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı, HABER, HABERLER, Sivas
Osmanlıdan bu yana süre gelen ve düğün stresini atmaya yardımcı olan gelin hamamı geleneği ile biraz rahatlamaya ne dersiniz?

Kırılan gerdanlar, atılan göbekler, birden bire patlak veren kavgalar, barıştıktan sonra yenen yemekler, bağıran tellaklar ve cehennemden daha sıcak buhar banyosu...

 

En eski ve en köklü Türk geleneklerinden biri olan hamam sefası, kökeni XI. yüzyıla kadar dayanan bir banyo gelenediğidir. Türkler, Orta Asya’dan göç edip Anadolu’da yerleşik hayata geçtikleri zaman İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte, temiz olmaya daha çok özen göstermiş ve bu ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar inşa etmiştir.

 

‘’Yeni deri’’ çıkarana kadar hamamdan çıkmazlardı

Osmanlı’da her asker savaşa gitmeden önce hamama girer ve tellak efendi sırtlarından ‘’yeni deri’’ çıkarana kadar oradan çıkmazlardı. Çünkü o dönemde yaygın olan batıl inanç, savaşa temiz bir şekilde çıkmamanın uğursuzluk getireceğiydi. Ayrıca savaş esnasında şehitlik mertebesine ulaştıklarında Hakk’ın karşısına temiz bir şekilde çıkmak istemeleri de onların ‘hamam sefalarının’ uzun sürmesini sağlıyordu.

 

Günümüzde banyoların evlerin içinde olması ve istenilen zamanda sıcak suya erişilmesi hamam kültürünün tam olarak tanınmamasına neden olsa da, bu kültür meraklıları tarafından gelin hamamı, damat hamamı ve hamam sefası gibi farklı etkinliklerle yaşatılıyor.

 

Gelin hamamı nedir

 

Eskilerden beri yapılan bu adetin amacı kayınvalide ve gelin için başkadır. Çünkü gelinlerin amacı sevdiği dostları ve saydığı büyükleri ile düğün öncesi biraz sefa sürüp eğlenmekken, kayınvalideler için bu adetin amacı gelini hamama götürerek vücudunu incelemek ve kusuru olup olmadığını görmektir. Tabi gelini ile ilgili yapacağı dedikodu da cabası. Geleneğin çıkış noktası ve amacı her ne olursa olsun iki tarafın da yenilen yemekler, kırılan gerdanlar ve insanın içini bir hoş eden müzikle atılan göbeklerle memlun olduğu bir gerçek.

Sivas haber, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberi, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberler, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haber, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı gelişmeleri, son dakika UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı , UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı son dakika, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı haberleri son dakika, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı resimleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı videoları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı fotoğrafları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı manşetleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı yorumları, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı twitter, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı tweetleri, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı twitleri, haber, haberler, unutulan bir gelenek gelin hamamı, UNUTULAN BIR GELENEK GELIN HAMAMı, HABER, HABERLER, Sivas

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.