pendik escort bayan
ak

Tarihi Çamaşırhanede Unutulan Kültür Yaşatılıyor

01.03.2019 - 11:08, Güncelleme: 01.03.2019 - 11:08
 

Tarihi Çamaşırhanede Unutulan Kültür Yaşatılıyor

Çankırı'da 2. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan tarihi çamaşırhane, içinde bulunan heykeller ve ziyaretçilerine anlatılan masallarla unutulmaya yüz tutmuş kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor- Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdü

ÇANKIRI (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da bulunan tarihi çamaşırhanede, Türk kültürünün unutulmaya yüz tutan ögelerinin yaşatılması için masal anlatımı yapılıyor.Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan ve 2. Abdülhamid Han tarafından 1885'te yaptırılan tarihi çamaşırhane, uzun yıllar Çankırı halkına hizmet ettikten sonra teknolojinin gelişmesiyle canlılığını yitirdi.Çankırı Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen çamaşırhane, 2016 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.Müzede yer alan bal mumu heykellerle geçmiş yıllarda yaşanan mahalle kültürü ve çamaşırhanenin kullanım amaçları ziyaretçilere gösteriliyor.Müzeyi ziyarete gelen çocuklara da Çankırı Belediyesi masal anlatıcıları tarafından masallar anlatılarak unutulmaya yüz tutmuş kültür gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.Çankırı Belediyesi bünyesinde bulunan masal anlatıcıları da tarihi çamaşırhaneyi ziyarete gelen çocuklara masallar anlatarak, Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Yenigürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı'nın somut ve somut olmayan kültürel miras açısından zengin bir şehir olduğunu söyledi.Restore edilen tarihi mekanlarda Türk kültürünün farklı örneklerini yaşatmaya çalıştıklarını belirten Yenigürbüz, "Medreselerimizde, müzelerimizde bu tür etkinlikleri yaparak çocuklarımıza geçmişten gelen kültürümüzü, geleneksel Türk sanatları, yöresel sokak oyunları gibi etkinlikleri aktarmayı düşünüyoruz." dedi.Bir toplumun kültürel değerlerinin geleceğe taşınmasının önemine vurgu yapan Yenigürbüz, şöyle konuştu:"Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte çocuklarımız üzerinde son derece olumsuz etkiler de günümüzün en önemli konularından biri. Biz bu tarihi mekanlarda çocuklarımıza birbirleriyle kaynaşacak şekilde paylaşmayı ve kültürel değerlere sahip çıkacak şekilde onlara bu kültürü aktarmayı dolayısıyla geçmişten geleceğe kültür akışını sağlayacak çalışmalar yapmaktayız."- "Masallar insanları uyutmak için değil uyandırmak içindir"Çankırı Belediyesi masal anlatıcısı Arzu Çetin Akyol da somut olmayan kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak gibi bir meseleleri olduğunu ifade etti.Bu yüzden tarihi çamaşırhaneye gelen her yaştan insana masal anlattıklarını aktaran Çetin, "Ben bir anne olarak çocuğuma masallar anlatırken birçok şehrin çocukları faydalansın diye bu işe gönül verdim. Çocuklar masallarla büyüsün. Çünkü masallarla hayal güçlerini geliştirecek ve daha verimli çalışacaklar. Masallar insanları uyutmak için değil uyandırmak içindir." diye konuştu.Tarihi çamaşırhaneyi ziyaret ederek masal dinleyen 7 yaşındaki Hamza Emir Dalkılıç ise anlatılan masalları çok beğendiğini, çok fazla masal bilmediğini ve masal dinlediğinde çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Çankırı'da 2. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan tarihi çamaşırhane, içinde bulunan heykeller ve ziyaretçilerine anlatılan masallarla unutulmaya yüz tutmuş kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor- Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdü

ÇANKIRI (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da bulunan tarihi çamaşırhanede, Türk kültürünün unutulmaya yüz tutan ögelerinin yaşatılması için masal anlatımı yapılıyor.

Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan ve 2. Abdülhamid Han tarafından 1885'te yaptırılan tarihi çamaşırhane, uzun yıllar Çankırı halkına hizmet ettikten sonra teknolojinin gelişmesiyle canlılığını yitirdi.

Çankırı Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen çamaşırhane, 2016 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.

Müzede yer alan bal mumu heykellerle geçmiş yıllarda yaşanan mahalle kültürü ve çamaşırhanenin kullanım amaçları ziyaretçilere gösteriliyor.

Müzeyi ziyarete gelen çocuklara da Çankırı Belediyesi masal anlatıcıları tarafından masallar anlatılarak unutulmaya yüz tutmuş kültür gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Çankırı Belediyesi bünyesinde bulunan masal anlatıcıları da tarihi çamaşırhaneyi ziyarete gelen çocuklara masallar anlatarak, Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.

Çankırı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Yenigürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı'nın somut ve somut olmayan kültürel miras açısından zengin bir şehir olduğunu söyledi.

Restore edilen tarihi mekanlarda Türk kültürünün farklı örneklerini yaşatmaya çalıştıklarını belirten Yenigürbüz, "Medreselerimizde, müzelerimizde bu tür etkinlikleri yaparak çocuklarımıza geçmişten gelen kültürümüzü, geleneksel Türk sanatları, yöresel sokak oyunları gibi etkinlikleri aktarmayı düşünüyoruz." dedi.

Bir toplumun kültürel değerlerinin geleceğe taşınmasının önemine vurgu yapan Yenigürbüz, şöyle konuştu:

"Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte çocuklarımız üzerinde son derece olumsuz etkiler de günümüzün en önemli konularından biri. Biz bu tarihi mekanlarda çocuklarımıza birbirleriyle kaynaşacak şekilde paylaşmayı ve kültürel değerlere sahip çıkacak şekilde onlara bu kültürü aktarmayı dolayısıyla geçmişten geleceğe kültür akışını sağlayacak çalışmalar yapmaktayız."

- "Masallar insanları uyutmak için değil uyandırmak içindir"

Çankırı Belediyesi masal anlatıcısı Arzu Çetin Akyol da somut olmayan kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak gibi bir meseleleri olduğunu ifade etti.

Bu yüzden tarihi çamaşırhaneye gelen her yaştan insana masal anlattıklarını aktaran Çetin, "Ben bir anne olarak çocuğuma masallar anlatırken birçok şehrin çocukları faydalansın diye bu işe gönül verdim. Çocuklar masallarla büyüsün. Çünkü masallarla hayal güçlerini geliştirecek ve daha verimli çalışacaklar. Masallar insanları uyutmak için değil uyandırmak içindir." diye konuştu.

Tarihi çamaşırhaneyi ziyaret ederek masal dinleyen 7 yaşındaki Hamza Emir Dalkılıç ise anlatılan masalları çok beğendiğini, çok fazla masal bilmediğini ve masal dinlediğinde çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.