pendik escort bayan
ak

Sivaslıların Damak Tadı Madımak Çorbası

21.05.2017 - 21:09, Güncelleme: 21.05.2017 - 21:09
 

Sivaslıların Damak Tadı Madımak Çorbası

Adına türkülerin yakıldığı, Sivaslıların vazgeçilmez damak tatlarından birisi olan madımak çorbasının hazırlanışını siz değerli Sivas Bülteni okuyucuları için derledik. Değişik tatlar denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ederiz.

Madımak Otunun FaydalarıMadımak Otu, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağıgiller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanılmaktadır. Madımak Salatası adıyla çiğ olarak tüketildiği gibi; çorbası, yahnisi, böreği, mıhlaması, cacığı da yapılmaktadır. Nisan-Mayıs aylarında kırsal bölgelerden toplanarak; yöre insanınca tüketilir. Son yıllarda Madımak Otu’na yoğun bir talep yaşanmaktadır. Özellikle Madımak Çorbası çok talep görmektedir. Pazarlarda fiyatı ortalama 10 TL den satılmaktadır.Madımak Otunun FaydalarıAynı zamanda; bahçe ve tarlalardaki istenmeyen otlardan kurtulmak için madımak otu ekilebilmektedir. İçeriğindeki fenol bileşikleri sayesinde, diğer bitki gelişimlerini durdurucu/boğucu etkisi vardır. Yerli ve yabancı alanda henüz üzerinde yeterince araştırma yapılamamıştır.İdrar söktürür ve idrar arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca Kan şekerini düşürdüğü de söylenmektedir. Ayrıca damar büzücü etkisi olduğundan dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Ancak sözü edilen bu faydaların bilimsel bir açıklaması çok yoktur. Bu sebeple sadece bir besin olarak bilinmesinde zannımızca fayda vardır.  Ayrıca Sivaslı bir müteşebbis madımak otundan lokum da üretmiştir... Madımak Çorbası Tarifi İçin MalzemelerDondurulmuş MadımakKemikli etKuru soğan1 yemek kaşığı salça1 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı çemen2 yemek kaşığı bulgurTuzMadımak Çorbası Sivas Yöresi Tarifi Soğanı yemeklik doğrayalım .Düdüklü tencereye koyalım .Üzerine diğer malzemeleri ilave edip sıcak suyunu üstünü dört parmak geçecek kadar koyalım. 45 dakika kısık ateşte pişirelim. Afiyet olsun...
Adına türkülerin yakıldığı, Sivaslıların vazgeçilmez damak tatlarından birisi olan madımak çorbasının hazırlanışını siz değerli Sivas Bülteni okuyucuları için derledik. Değişik tatlar denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ederiz.

Madımak Otunun Faydaları

Madımak Otu, İç Anadolu yöresinde çokça bilinen, kuzukulağıgiller familyasından, kendiliğinden yetişen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanılmaktadır. Madımak Salatası adıyla çiğ olarak tüketildiği gibi; çorbası, yahnisi, böreği, mıhlaması, cacığı da yapılmaktadır. Nisan-Mayıs aylarında kırsal bölgelerden toplanarak; yöre insanınca tüketilir. Son yıllarda Madımak Otu’na yoğun bir talep yaşanmaktadır. Özellikle Madımak Çorbası çok talep görmektedir. Pazarlarda fiyatı ortalama 10 TL den satılmaktadır.

Madımak Otunun Faydaları

Aynı zamanda; bahçe ve tarlalardaki istenmeyen otlardan kurtulmak için madımak otu ekilebilmektedir. İçeriğindeki fenol bileşikleri sayesinde, diğer bitki gelişimlerini durdurucu/boğucu etkisi vardır. Yerli ve yabancı alanda henüz üzerinde yeterince araştırma yapılamamıştır.

İdrar söktürür ve idrar arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca Kan şekerini düşürdüğü de söylenmektedir. Ayrıca damar büzücü etkisi olduğundan dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Ancak sözü edilen bu faydaların bilimsel bir açıklaması çok yoktur. Bu sebeple sadece bir besin olarak bilinmesinde zannımızca fayda vardır.  Ayrıca Sivaslı bir müteşebbis madımak otundan lokum da üretmiştir...

 

Madımak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Dondurulmuş Madımak
  • Kemikli et
  • Kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı çemen
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • Tuz

Madımak Çorbası Sivas Yöresi Tarifi 

Soğanı yemeklik doğrayalım .Düdüklü tencereye koyalım .Üzerine diğer malzemeleri ilave edip sıcak suyunu üstünü dört parmak geçecek kadar koyalım. 45 dakika kısık ateşte pişirelim.

 

Afiyet olsun...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.