pendik escort bayan
ak

Sivas'ın Manevi Büylerinden Arap Şeyh kimdir?

04.09.2017 - 02:10, Güncelleme: 04.09.2017 - 02:10
 

Sivas'ın Manevi Büylerinden Arap Şeyh kimdir?

Sivas kongresinin hatıra fotoğrafında hemen dikkat çeken heybetli bir adam vardır. Sivaslı lar bu zatın kim olduğunu hep merak etmişlerdir. Peki kimdi bu Mustafa Kemal Paşanın yanında duran kişi?

 Sivas Bülteni Sivas kongresinin meşhur fotoğrafında Mustafa Kemal Paşa’nın sağ tarafında oturan heybetli bir adam vardır. Kongre müzesinde sergilenen fotoğrafları incelerken  Sivaslılar bu  zatın kim olduğunu hep merak etmişlerdir. Fotoğrafın altında sırasıyla isimler yazılırken onun ismi “Arap Şeyh” olarak numaralandırılmış. Sanki o gün oradan tesadüfen geçiyormuş da o fotoğraf karesine iştirak etmiş gibi. Peki kimdir bu Arap Şeyh; nedir necidir?Hem Arap hem de Şeyh olması unutulması için yeterli midir?Asıl adı Seyyid Abdullah el-Hâşimî el-Mekkî er-Rıfâî’dir. Rıfâi tarikinde hizmet etmiş büyüklerimizdendir. 1829 yılında Mekke’de doğmuştur. Hicaz’dan Afganistan’a gitmiş orada 20 sene kalarak Tarîkat-ı Rıfâiyye’yi neşretmiştir. Arap Şeyh; Suriye, Hicaz, Yemen, Mısır ve Anadolu’nun pek çok yerinde irşad faaliyetlerinde bulunmuştur. Daha sonra İstanbul’a davetle gelen Arap Şeyh, Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın pek çok iltifatlarına mazhar olmuş, 1876’da Sivas’a yerleşmiştir. Daha sonra İttihat ve Terakki hükümeti tarafından sürgün edilmiştir.Milli Mücadele döneminde Sivas’ta yapılan 4 Eylül Sivas Kongresine Sivas temsilcisi olarak katılmış, Mustafa Kemal Paşa’ya destek vermiş, kendisini Sivas’ta bulunduğu müddetçe dergâhında misafir etmiştir. Sivas Kongresi boyunca delegelerin yemek ihtiyacına büyük miktarda katkı sağlanmış, eşyalar Abdullah Hâşimî el-Mekkî’nin azîz dergâhından karşılanmıştır. Yine Sivas Kongresi fotoğrafı olarak bilinen, Kongre Binası önünde çekilmiş fotoğrafta Mustafa Kemal Paşa’nın sağ tara­fında görülen kişi Arap Şeyh Hazretleridir.Harabe halinde olan türbesi imar edildi13 Kasım 1922 tarihinde Hakka yürüdüğünde 92 yaşında olduğu anlaşılmaktadır. Satın alıp Rıfâi Tekkesi olarak vakfettiği konağının alt katındaki bir odada ebedi istirahatına çekilmiştir. Şimdi ise kabri, Paşa Bey Mahallesinde kendi ismiyle anılan Arap Şeyh Caddesi üzerindedir. Burası, küçük kulübe görünümde bir türbe iken Zamanın Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Arap Şeyh Türbesinin yeniden düzenlenmesine önayak olmuştur. - Sivas 
Sivas kongresinin hatıra fotoğrafında hemen dikkat çeken heybetli bir adam vardır. Sivaslı lar bu zatın kim olduğunu hep merak etmişlerdir. Peki kimdi bu Mustafa Kemal Paşanın yanında duran kişi?

 Sivas Bülteni 

Sivas kongresinin meşhur fotoğrafında Mustafa Kemal Paşa’nın sağ tarafında oturan heybetli bir adam vardır. Kongre müzesinde sergilenen fotoğrafları incelerken  Sivaslılar bu  zatın kim olduğunu hep merak etmişlerdir. Fotoğrafın altında sırasıyla isimler yazılırken onun ismi “Arap Şeyh” olarak numaralandırılmış. Sanki o gün oradan tesadüfen geçiyormuş da o fotoğraf karesine iştirak etmiş gibi.

 

Peki kimdir bu Arap Şeyh; nedir necidir?

Hem Arap hem de Şeyh olması unutulması için yeterli midir?

Asıl adı Seyyid Abdullah el-Hâşimî el-Mekkî er-Rıfâî’dir. Rıfâi tarikinde hizmet etmiş büyüklerimizdendir. 1829 yılında Mekke’de doğmuştur. Hicaz’dan Afganistan’a gitmiş orada 20 sene kalarak Tarîkat-ı Rıfâiyye’yi neşretmiştir. Arap Şeyh; Suriye, Hicaz, Yemen, Mısır ve Anadolu’nun pek çok yerinde irşad faaliyetlerinde bulunmuştur.

 

Daha sonra İstanbul’a davetle gelen Arap Şeyh, Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın pek çok iltifatlarına mazhar olmuş, 1876’da Sivas’a yerleşmiştir. Daha sonra İttihat ve Terakki hükümeti tarafından sürgün edilmiştir.

Milli Mücadele döneminde Sivas’ta yapılan 4 Eylül Sivas Kongresine Sivas temsilcisi olarak katılmış, Mustafa Kemal Paşa’ya destek vermiş, kendisini Sivas’ta bulunduğu müddetçe dergâhında misafir etmiştir. Sivas Kongresi boyunca delegelerin yemek ihtiyacına büyük miktarda katkı sağlanmış, eşyalar Abdullah Hâşimî el-Mekkî’nin azîz dergâhından karşılanmıştır. Yine Sivas Kongresi fotoğrafı olarak bilinen, Kongre Binası önünde çekilmiş fotoğrafta Mustafa Kemal Paşa’nın sağ tara­fında görülen kişi Arap Şeyh Hazretleridir.

Harabe halinde olan türbesi imar edildi

13 Kasım 1922 tarihinde Hakka yürüdüğünde 92 yaşında olduğu anlaşılmaktadır. Satın alıp Rıfâi Tekkesi olarak vakfettiği konağının alt katındaki bir odada ebedi istirahatına çekilmiştir. Şimdi ise kabri, Paşa Bey Mahallesinde kendi ismiyle anılan Arap Şeyh Caddesi üzerindedir. Burası, küçük kulübe görünümde bir türbe iken Zamanın Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Arap Şeyh Türbesinin yeniden düzenlenmesine önayak olmuştur. - Sivas

 

ihramcizade-ismail-hakki-toprak-efendi-16.jpgimages-006.jpgihramcizade-ismail-hakki-toprak-efendi-20-001.jpg

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(15.10.2018 22:53 - #537)
Anneannemin Dedesinin Kan Kardeşi (Hacı Mehmet Güvendi)

(Aşağı İlk 3.sırada Bastonlu Adam)
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.