pendik escort bayan
ak

Sepet Örerek Geçimlerini Sağlıyorlar

28.07.2017 - 12:08, Güncelleme: 28.07.2017 - 12:08
 

Sepet Örerek Geçimlerini Sağlıyorlar

Türkiye'nin dört bir yanında kamıştan ve söğüt dallarından sepet örüp satarak geçimini sağlayan Mersinli ustalar, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini Niğde'de sürdürmeye çalışıyor- Sepet ustası Ceylan: "Ürettiğimiz sepetleri ve diğer ürünlerimizi Nevşehir,

NİĞDE (AA) - HAMZA TAV - Türkiye'nin birçok yerinde kurdukları çadırlarda ailelerinin de yardımıyla kamıştan sepet ören Mersinli ustalar, dedelerinden öğrendikleri sanatı Niğde'de sürdürüyor.Kamış ve söğüt dallarından sepet ve hasır imal eden ustalar, Niğde-Kayseri yolunun Eskigümüş Beldesi kavşağında kurdukları çadırlarda ailelerinin de desteğiyle hem üretim hem satış yapıyor. Kamışları tek tek örüp düğümleyerek el işçiliğiyle çeşitli ebatlarda sepetlere dönüştüren ailelerin erkekleri sepet örerken, kadınlar ve çocuklar da onlara yardımcı oluyor.Her yıl Mersin'den Niğde'ye gelerek yaz boyunca sepet ördüklerini anlatan 60 yaşındaki sepet ustası Hikmet Ceylan, mesleğin inceliklerini aile büyüklerinden öğrendiğini söyledi.Sepet örmenin zor ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Ceylan, ailesinin rızkını bu işten çıkardıkları için sepet yapmaya devam etmek zorunda olduklarını aktardı.Ceylan, ürünlerinin tamamen doğal olduğuna dikkati çekti.Niğde'ye bahar aylarında geldiklerini ve yaz boyunca burada konaklayacaklarını anlatan Ceylan, "Ürettiğimiz sepetleri ve diğer ürünlerimizi Nevşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat, Malatya, Erzurum, Erzincan hemen hemen her yöreden insanlar alıyor." diye konuştu. Sepet örmenin yanı sıra kalaycılık da yapan Mehmet Aş (55) ise "Ekmeğimizi sepetten çıkarıyoruz" dedi. Mesleğin tükenmek üzere olduğunu hatırlatan Aş, "Mersin'den Niğde'ye geliyoruz ve burada üç ay kalıyoruz. Sepetlerin yanında çığ ve dönderme denilen kurutmalık yapıyoruz. Vatandaşlar bunların üzerinde tarhana, kaysı, köfter ve domates gibi ürünlerini kurutuyorlar. Sepetlerimiz tamamen organik, plastik karışımı yok. Kamış, çubuk ve söğütten yapıyoruz. Sağlık yönünden hiçbir zararı olmayan malzemeler üretiyoruz. Atalarımızın yaptığı bu sepetçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dört bir yanında kamıştan ve söğüt dallarından sepet örüp satarak geçimini sağlayan Mersinli ustalar, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini Niğde'de sürdürmeye çalışıyor- Sepet ustası Ceylan: "Ürettiğimiz sepetleri ve diğer ürünlerimizi Nevşehir,

NİĞDE (AA) - HAMZA TAV - Türkiye'nin birçok yerinde kurdukları çadırlarda ailelerinin de yardımıyla kamıştan sepet ören Mersinli ustalar, dedelerinden öğrendikleri sanatı Niğde'de sürdürüyor.

Kamış ve söğüt dallarından sepet ve hasır imal eden ustalar, Niğde-Kayseri yolunun Eskigümüş Beldesi kavşağında kurdukları çadırlarda ailelerinin de desteğiyle hem üretim hem satış yapıyor.

Kamışları tek tek örüp düğümleyerek el işçiliğiyle çeşitli ebatlarda sepetlere dönüştüren ailelerin erkekleri sepet örerken, kadınlar ve çocuklar da onlara yardımcı oluyor.

Her yıl Mersin'den Niğde'ye gelerek yaz boyunca sepet ördüklerini anlatan 60 yaşındaki sepet ustası Hikmet Ceylan, mesleğin inceliklerini aile büyüklerinden öğrendiğini söyledi.

Sepet örmenin zor ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Ceylan, ailesinin rızkını bu işten çıkardıkları için sepet yapmaya devam etmek zorunda olduklarını aktardı.

Ceylan, ürünlerinin tamamen doğal olduğuna dikkati çekti.

Niğde'ye bahar aylarında geldiklerini ve yaz boyunca burada konaklayacaklarını anlatan Ceylan, "Ürettiğimiz sepetleri ve diğer ürünlerimizi Nevşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat, Malatya, Erzurum, Erzincan hemen hemen her yöreden insanlar alıyor." diye konuştu.

Sepet örmenin yanı sıra kalaycılık da yapan Mehmet Aş (55) ise "Ekmeğimizi sepetten çıkarıyoruz" dedi.

Mesleğin tükenmek üzere olduğunu hatırlatan Aş, "Mersin'den Niğde'ye geliyoruz ve burada üç ay kalıyoruz. Sepetlerin yanında çığ ve dönderme denilen kurutmalık yapıyoruz. Vatandaşlar bunların üzerinde tarhana, kaysı, köfter ve domates gibi ürünlerini kurutuyorlar. Sepetlerimiz tamamen organik, plastik karışımı yok. Kamış, çubuk ve söğütten yapıyoruz. Sağlık yönünden hiçbir zararı olmayan malzemeler üretiyoruz. Atalarımızın yaptığı bu sepetçilik mesleğini yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.