pendik escort bayan
ak

"Pek Çok Hasta Nörolojik Rehabilitasyonun Öznesi"

Yaşam 24.03.2017 - 13:38, Güncelleme: 24.03.2017 - 13:38
 

"Pek Çok Hasta Nörolojik Rehabilitasyonun Öznesi"

Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Dinçer:- "Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme (beyin felci), kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekel

İSTANBUL (AA) - Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Pediatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi, Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, "Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme (beyin felci), kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekelleri gibi pek çok hasta nörolojik rehabilitasyonun öznesi olur." ifadesini kullandı.Nörolojik rehabilitasyona ilişkin bilgiler veren Dinçer, nörolojik rehabilitasyonun, santral sinir sistemi (Beyin, beyin sapı, beyincik ve omurilik) ile periferik sinir sistemi hasarları veya hastalıklarından sonra kişinin mevcutta kalan potansiyelini kullanarak en üst fonksiyonellik ve iyiliği hedefleyen rehabilitasyon alanı olduğunu bildirdi.Temelde hedefin, eğer kişinin mevcut durumu elverirse olabildiğince bağımsız, topluma entegre ve üretken olması, toplumsal, bireysel ve aile içi rollerini tam olarak yerine getirebilmesi olduğunu hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti:"Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme, kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekelleri gibi pek çok hasta nörolojik rehabilitasyonun öznesi olur. İnme veya beyin felci beyin damarlarının bir sebeple tıkanması veya kanaması sonucunda gelişen oldukça karmaşık ve yer yer ağır sonuçları olabilen bir klinik tablodur. Kişiler bu hastalıktan dolayı beyin dokusunda kısmi zararlar görür ve hayata tutunur ise klinik tablo ne olursa olsun rehabilitasyon zorunludur. Herkes tarafından kabul edilen görüş o dur ki; inmeli hastanın rehabilitasyon süreci yoğun bakım ünitesinde başlar. Hasta nöroloji kliniğinden taburcu olur olmaz rehabilitasyon kliniğince takip ve rehabilite edilmeye başlanmalıdır."Dinçer, yetişkinlerin yakalandığı nörolojik durumların tamamına çocukların da maruz kalabileceğini ifade etti. Dinçer, şu açıklamalarda bulundu:"Konjenital hastalıklar ve çocukluk çağının beyin felci pediatrik rehabilitasyonu bu branşı en önemli alanlarından biri haline getirmektedir. Erişkinler daha evvel kolayca yapabildikleri hareketleri ve fonksiyonları yeniden öğrenirken, çocuklar genellikle hiç yapmadıkları, daha evvel normalini hiç deneyimlemedikleri ve beyinde henüz karşılığı tam oluşmamış şeyleri öğrenirler veya çok az deneyimledikleri fonksiyonları tekrar normal düzeylere çıkarmaya çalışırlar. Bu yönüyle erişkin rehabilitasyonundan oldukça farklıdırlar.Nörolojik rehabilitasyonu sadece beyin veya omurilik hasarları veya kanamaları ile sınırlandırmak mümkün değildir. Başta multiple skleroz (MS), parkinson olmak üzere beynin diğer hastalıkları, Guillain Barre sendromu, ALS gibi omurilik ve ön boynuz hastalıkları, periferik sinir yaralanmaları da nörolojik rehabilitasyonun elzem olduğu durumlardır."
Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Dinçer:- "Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme (beyin felci), kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekel

İSTANBUL (AA) - Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Pediatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi, Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, "Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme (beyin felci), kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekelleri gibi pek çok hasta nörolojik rehabilitasyonun öznesi olur." ifadesini kullandı.

Nörolojik rehabilitasyona ilişkin bilgiler veren Dinçer, nörolojik rehabilitasyonun, santral sinir sistemi (Beyin, beyin sapı, beyincik ve omurilik) ile periferik sinir sistemi hasarları veya hastalıklarından sonra kişinin mevcutta kalan potansiyelini kullanarak en üst fonksiyonellik ve iyiliği hedefleyen rehabilitasyon alanı olduğunu bildirdi.

Temelde hedefin, eğer kişinin mevcut durumu elverirse olabildiğince bağımsız, topluma entegre ve üretken olması, toplumsal, bireysel ve aile içi rollerini tam olarak yerine getirebilmesi olduğunu hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti:

"Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme, kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekelleri gibi pek çok hasta nörolojik rehabilitasyonun öznesi olur. İnme veya beyin felci beyin damarlarının bir sebeple tıkanması veya kanaması sonucunda gelişen oldukça karmaşık ve yer yer ağır sonuçları olabilen bir klinik tablodur. Kişiler bu hastalıktan dolayı beyin dokusunda kısmi zararlar görür ve hayata tutunur ise klinik tablo ne olursa olsun rehabilitasyon zorunludur. Herkes tarafından kabul edilen görüş o dur ki; inmeli hastanın rehabilitasyon süreci yoğun bakım ünitesinde başlar. Hasta nöroloji kliniğinden taburcu olur olmaz rehabilitasyon kliniğince takip ve rehabilite edilmeye başlanmalıdır."

Dinçer, yetişkinlerin yakalandığı nörolojik durumların tamamına çocukların da maruz kalabileceğini ifade etti. Dinçer, şu açıklamalarda bulundu:

"Konjenital hastalıklar ve çocukluk çağının beyin felci pediatrik rehabilitasyonu bu branşı en önemli alanlarından biri haline getirmektedir. Erişkinler daha evvel kolayca yapabildikleri hareketleri ve fonksiyonları yeniden öğrenirken, çocuklar genellikle hiç yapmadıkları, daha evvel normalini hiç deneyimlemedikleri ve beyinde henüz karşılığı tam oluşmamış şeyleri öğrenirler veya çok az deneyimledikleri fonksiyonları tekrar normal düzeylere çıkarmaya çalışırlar. Bu yönüyle erişkin rehabilitasyonundan oldukça farklıdırlar.

Nörolojik rehabilitasyonu sadece beyin veya omurilik hasarları veya kanamaları ile sınırlandırmak mümkün değildir. Başta multiple skleroz (MS), parkinson olmak üzere beynin diğer hastalıkları, Guillain Barre sendromu, ALS gibi omurilik ve ön boynuz hastalıkları, periferik sinir yaralanmaları da nörolojik rehabilitasyonun elzem olduğu durumlardır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.