pendik escort bayan
ak

Mevsimsel Değişiklikler, Kangal Köpeklerini Olumsuz Etkiledi

18.07.2015 - 17:37, Güncelleme: 18.07.2015 - 17:37
 

Mevsimsel Değişiklikler, Kangal Köpeklerini Olumsuz Etkiledi

Sivas'ta 20 yıldır kangal köpeği yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Sivas'ta 20 yıldır kangal yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar ile karşılaştığını anlatırken, "Hayvanlarda tüy dökme dönemleri 1.5 aya kadar gecikmeye başladı. Bu durum köpekleri olumsuz etkiliyor." dedi.   Sivas'a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Meraküm Tepesi'ndeki İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Kangal Irkını Yaşatma Koruma ve Üretme Merkezi'nin işletmecisi Hüseyin Yıldız, son yıllarda değişen mevsimsel koşulların kangal köpeklerini olumsuz etkilediğini söyledi.                                                    "KIŞIN BAZEN KAR OLMUYOR"   Yıldız, 20 yıldan bu yana Kangal köpeği yetiştirdiğini ve çiftliğindeki 100'e yakın köpeği yakından gözlemlediğini belirterek, şöyle dedi: "Hayvanların tüy dökme dönemleri gecikti. Yani son 5-6 senedir mevsimlerde gözle görülür değişiklik var. Mevsim dönüşleri belirli bir seviye ve standartta gitmiyor. Bulunduğumuz bölge 2 bin rakımın üzerinde olmasına rağmen kışın bazen kar olmuyor. Bundan dolayı kangal köpekleri artık doğru dönemde tüy dökme zaman ve zeminini bulamıyorlar. Bunların belirli bir süre içerisinde tüy dökme zamanları var. Ya bahar çıkışı hemen başlar, 5'inci 6'ncı aya doğru. Ya da sonraki aylarda nadir görülen bir tüy dökme dönemine girerler. Yani ısının olmayışı, baharın uzaması, hayvanlarda tüy dökme dönemini etkiliyor. Şu anda tüy dökme dönemleri geçti ama köpekler hâlâ tüy dökme ile uğraşıyorlar."       Hüseyin Yıldız, geç tüy dökmesi nedeniyle köpeklerin sorunlar yaşadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum köpeklerde psikolojik sıkıntıya neden oluyor. Hayvanlar huzursuz ve tedirgin oluyor. Bu durum döllenme dönemini de olumsuz etkiliyor. Çünkü hayvanlar gün dönümünden sonra döl alımını ve verimini çok fazla artıya dönüştüremiyorlar. Bazı köpeklerimizi ilaçlamamıza rağmen döl almadıkları dönemler oluyor. Hayvanlarda 1-1.5 aya kadar tüy dökme dönemleri gecikmeye başladı. Bazı deri hastalıkları da ortaya çıkıyor. Şu an bizim burada 7-8 tane dişi köpeğimiz bu nedenlerle döl tutmadı. Bu da bu köpeklerden yavru alamayacağımız anlamına geliyor." -  Sivas
Sivas'ta 20 yıldır kangal köpeği yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Sivas'ta 20 yıldır kangal yetiştiren Hüseyin Yıldız, mevsimlerin değişimi nedeniyle dünyaca ünlü kangal köpeklerinin psikolojik sıkıntılar ile karşılaştığını anlatırken, "Hayvanlarda tüy dökme dönemleri 1.5 aya kadar gecikmeye başladı. Bu durum köpekleri olumsuz etkiliyor." dedi.

 

Sivas'a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Meraküm Tepesi'ndeki İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Kangal Irkını Yaşatma Koruma ve Üretme Merkezi'nin işletmecisi Hüseyin Yıldız, son yıllarda değişen mevsimsel koşulların kangal köpeklerini olumsuz etkilediğini söyledi.

                                                  

"KIŞIN BAZEN KAR OLMUYOR"

 

Yıldız, 20 yıldan bu yana Kangal köpeği yetiştirdiğini ve çiftliğindeki 100'e yakın köpeği yakından gözlemlediğini belirterek, şöyle dedi: "Hayvanların tüy dökme dönemleri gecikti. Yani son 5-6 senedir mevsimlerde gözle görülür değişiklik var. Mevsim dönüşleri belirli bir seviye ve standartta gitmiyor. Bulunduğumuz bölge 2 bin rakımın üzerinde olmasına rağmen kışın bazen kar olmuyor. Bundan dolayı kangal köpekleri artık doğru dönemde tüy dökme zaman ve zeminini bulamıyorlar. Bunların belirli bir süre içerisinde tüy dökme zamanları var. Ya bahar çıkışı hemen başlar, 5'inci 6'ncı aya doğru. Ya da sonraki aylarda nadir görülen bir tüy dökme dönemine girerler. Yani ısının olmayışı, baharın uzaması, hayvanlarda tüy dökme dönemini etkiliyor. Şu anda tüy dökme dönemleri geçti ama köpekler hâlâ tüy dökme ile uğraşıyorlar."

 

 

 

Hüseyin Yıldız, geç tüy dökmesi nedeniyle köpeklerin sorunlar yaşadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum köpeklerde psikolojik sıkıntıya neden oluyor. Hayvanlar huzursuz ve tedirgin oluyor. Bu durum döllenme dönemini de olumsuz etkiliyor. Çünkü hayvanlar gün dönümünden sonra döl alımını ve verimini çok fazla artıya dönüştüremiyorlar. Bazı köpeklerimizi ilaçlamamıza rağmen döl almadıkları dönemler oluyor. Hayvanlarda 1-1.5 aya kadar tüy dökme dönemleri gecikmeye başladı. Bazı deri hastalıkları da ortaya çıkıyor. Şu an bizim burada 7-8 tane dişi köpeğimiz bu nedenlerle döl tutmadı. Bu da bu köpeklerden yavru alamayacağımız anlamına geliyor." -  Sivas

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.