pendik escort bayan
ak

"Makinalı Görü Sistem Tasarımı" Projesine Tübitak Desteği

10.07.2019 - 14:38, Güncelleme: 10.07.2019 - 14:38
 

"Makinalı Görü Sistem Tasarımı" Projesine Tübitak Desteği

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan ROBOLAB’da çalışma yapan lisans...

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan ROBOLAB’da çalışma yapan lisans öğrencilerinin “Mermer Sınıflandırılması İçin Makinalı Görü Sistem Tasarımı” projesi TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı. CÜ'den yapılan açıklamaya göre, Dr. Öğr. Üyesi Yunis Torun danışmanlığında, öğrenciler Muhammet Abdurrahim Çelik, Mehmet Rıza Akbaş ve Sertaç Gülboy tarafından tasarlanan proje TÜBİTAK BİDEB tarafından 2209 Sanayi Odaklı Araştırma Proje desteği kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Açıklamada görüşlerine yer verilen Fimar Mermer Maden AŞ’de fabrika müdürü olarak görev yapan ve aynı projenin sanayi danışmanlığını yürüten Levent Gencer, sektörde mermer karolarının deseni ve rengine bağlı olarak mermer kalitesinin değiştiğini, bu desenler ve renklerin mermer kalitesini ve mermer kalite sınıfını etkileyen en büyük etken olduğunu belirtti. Gencer, mermer fabrikalarında sınıflandırma işleminin işçiler tarafından gözle seçildiğini, işçilerde zamanla yorulmaya bağlı olarak göz yanılması ve işçinin çalışma esnasındaki psikolojik durumunun mermer sınıflandırmasındaki hata oranını artırdığını ifade etti. Öğrenciler ise tasarladıkları proje ile sınıflandırma işlemini işçilerden bağımsız hale getirmeyi, yapay zeka destekli sistem ile mermer sınıflarını öğrenen ve mermerleri öğrenilen sınıflara göre ayırt edebilen çok düşük hata oranına sahip olan bir sınıflandırma sistemi tasarladıklarını aktardılar. Proje kapsamında fabrikadan alınan bine yakın mermer görüntüsü ile sistemin laboratuvar ortamında geliştirildiği, test işlemleri gerçekleştirildiği ve sistemin fabrikalara entegre edilebilir bir sistem haline getirebileceği ifade edildi.
SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan ROBOLAB’da çalışma yapan lisans...

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan ROBOLAB’da çalışma yapan lisans öğrencilerinin “Mermer Sınıflandırılması İçin Makinalı Görü Sistem Tasarımı” projesi TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı.

CÜ'den yapılan açıklamaya göre, Dr. Öğr. Üyesi Yunis Torun danışmanlığında, öğrenciler Muhammet Abdurrahim Çelik, Mehmet Rıza Akbaş ve Sertaç Gülboy tarafından tasarlanan proje TÜBİTAK BİDEB tarafından 2209 Sanayi Odaklı Araştırma Proje desteği kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Fimar Mermer Maden AŞ’de fabrika müdürü olarak görev yapan ve aynı projenin sanayi danışmanlığını yürüten Levent Gencer, sektörde mermer karolarının deseni ve rengine bağlı olarak mermer kalitesinin değiştiğini, bu desenler ve renklerin mermer kalitesini ve mermer kalite sınıfını etkileyen en büyük etken olduğunu belirtti.

Gencer, mermer fabrikalarında sınıflandırma işleminin işçiler tarafından gözle seçildiğini, işçilerde zamanla yorulmaya bağlı olarak göz yanılması ve işçinin çalışma esnasındaki psikolojik durumunun mermer sınıflandırmasındaki hata oranını artırdığını ifade etti.

Öğrenciler ise tasarladıkları proje ile sınıflandırma işlemini işçilerden bağımsız hale getirmeyi, yapay zeka destekli sistem ile mermer sınıflarını öğrenen ve mermerleri öğrenilen sınıflara göre ayırt edebilen çok düşük hata oranına sahip olan bir sınıflandırma sistemi tasarladıklarını aktardılar.

Proje kapsamında fabrikadan alınan bine yakın mermer görüntüsü ile sistemin laboratuvar ortamında geliştirildiği, test işlemleri gerçekleştirildiği ve sistemin fabrikalara entegre edilebilir bir sistem haline getirebileceği ifade edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.