pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

Madımak tezgahlarda yerini aldı

26.04.2016 - 22:36, Güncelleme: 26.04.2016 - 22:36
 

Madımak tezgahlarda yerini aldı

Adına Türküler yakılan Sivas’lıların vazgeçilmez damak tadı madımak tezgahlarda yerini aldı.Köylüler tarafından büyük zahmetlerle toplanan madımaklar manavlar, mahalle pazarları ve sebze halinde kilosu 8.00 TL den alıcılarını bekliyor.

Adına Türküler yakılan Sivas’lıların vazgeçilmez damak tadı madımak tezgahlarda yerini aldı.Köylüler tarafından büyük zahmetlerle toplanan madımaklar manavlar, mahalle pazarları ve sebze halinde kilosu 8.00 TL den alıcılarını bekliyor. Sivas mutfağında özel bir yeri olan madımak, kilosu 8 liradan tezgâhlardaki yerini aldı. İlkbahar aylarıyla birlikte köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak da saklanıyor. Sezonun ilk ürünü Sivas’taki sebze ve meyve halinde satışa sunuldu. Perakende sebze ve meyve hali esnafı, kilosu 8 liradan satılmaya başlanan madımağın alıcısının fazla olduğunu ifade ettiler. Kırlarda yetişen ve besin değeri oldukça yüksek olan madımağın toplanması işlemi ise oldukça güç şartlarda oluyor. Bir kişi haftada ancak 10-15 kilo madımak toplayabiliyor. Madımak toplamak özellikle köylü kadınlar için bir geçim kaynağı. Hal esnafı da, kadınlardan aldıkları madımağı, tezgâhlarda madımak severlerle buluşturuyor. Alıcısı oldukça fazla olduğu için bir hafta içinde toplanan madımak, halde bir günde satılıyor. Madımak satıcıları, “Biz bu mevsimlerde özellikle  köylülerden aldığımız madımağı perakende haline getirip satıyoruz. Bazı kadınlar da kendileri getirip satıyorlar. Kazandıkları para ile haftalık pazar ihtiyacını karşılıyorlar. Şu anda bazı müşteriler fiyatın yüksekliğinden yakınıyor; fakat madımak yemeği çok lezzetli olduğu için almadan da gitmiyor. Madımak yeni çıktığı için kilosu 8 Liradan satılıyor. Önümüzdeki günlerde biraz daha ucuzlayabilir” şeklinde konuştular. Madımak otunun bilinen yararlarıİdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği olan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürcü özelliği ile şeker hastalarına iyi gelir. Damarları büzücü etkileri bilinmektedir.  Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor. – Sivas 
Adına Türküler yakılan Sivas’lıların vazgeçilmez damak tadı madımak tezgahlarda yerini aldı.Köylüler tarafından büyük zahmetlerle toplanan madımaklar manavlar, mahalle pazarları ve sebze halinde kilosu 8.00 TL den alıcılarını bekliyor.

Adına Türküler yakılan Sivas’lıların vazgeçilmez damak tadı madımak tezgahlarda yerini aldı.

Köylüler tarafından büyük zahmetlerle toplanan madımaklar manavlar, mahalle pazarları ve sebze halinde kilosu 8.00 TL den alıcılarını bekliyor.

 

Sivas mutfağında özel bir yeri olan madımak, kilosu 8 liradan tezgâhlardaki yerini aldı.

 

İlkbahar aylarıyla birlikte köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak da saklanıyor.

 

Sezonun ilk ürünü Sivas’taki sebze ve meyve halinde satışa sunuldu. Perakende sebze ve meyve hali esnafı, kilosu 8 liradan satılmaya başlanan madımağın alıcısının fazla olduğunu ifade ettiler.

 

Kırlarda yetişen ve besin değeri oldukça yüksek olan madımağın toplanması işlemi ise oldukça güç şartlarda oluyor. Bir kişi haftada ancak 10-15 kilo madımak toplayabiliyor.

 

Madımak toplamak özellikle köylü kadınlar için bir geçim kaynağı. Hal esnafı da, kadınlardan aldıkları madımağı, tezgâhlarda madımak severlerle buluşturuyor. Alıcısı oldukça fazla olduğu için bir hafta içinde toplanan madımak, halde bir günde satılıyor.

 

Madımak satıcıları, “Biz bu mevsimlerde özellikle  köylülerden aldığımız madımağı perakende haline getirip satıyoruz. Bazı kadınlar da kendileri getirip satıyorlar. Kazandıkları para ile haftalık pazar ihtiyacını karşılıyorlar. Şu anda bazı müşteriler fiyatın yüksekliğinden yakınıyor; fakat madımak yemeği çok lezzetli olduğu için almadan da gitmiyor. Madımak yeni çıktığı için kilosu 8 Liradan satılıyor. Önümüzdeki günlerde biraz daha ucuzlayabilir” şeklinde konuştular.

 

Madımak otunun bilinen yararları

İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği olan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürcü özelliği ile şeker hastalarına iyi gelir. Damarları büzücü etkileri bilinmektedir.

 

 Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor. – Sivas 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.