pendik escort bayan
ak

Madımak Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

30.05.2017 - 14:23, Güncelleme: 30.05.2017 - 14:23
 

Madımak Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

Kırşehir'de, nisan ayından beri dağ taş demeden madımak toplayan kadınlar, madımağı hem kurutup kışa hazırlık yapıyor hem de kilosunu 10 liraya satarak aile bütçesine katkı sağlıyor

KIRŞEHİR (AA) - İç Anadolu Bölgesinde doğada yetişen madımak otu, Kırşehirli kadınların geçim kaynağı oldu.Köylerde çoğunlukla sulak alanlarda yetişen madımak, kadınlar tarafından toplanarak pazarda satılıyor. Nisanda kilosu 20-25 liraya satılan madımak, şimdilerde kilosu 10 liradan alıcı buluyor. Kent merkezinde yaşayan ve madımağın kıymetini bilenler de araçlarla köylere giderek kış ayları için madımak topluyor.Kırşehir merkeze bağlı Karıncalı köyünde madımak toplayan Gonca Aktan, her hafta sonu eşiyle köyde topladıkları madımağı kurutarak kışa hazırlık yaptığını belirterek Almanya, İzmir ve Ankara'da yaşayan Kırşehirlilerden bile madımağa talep olduğunu dile getirdi.Kırşehir Belediyesi Katlı Pazaryeri'nde kadınların köylerden getirdikleri madımağı sattığını ifade eden Aktan, "Hafta sonları kadınlar olarak toplanıp tanıdık komşularımızın köylerine madımak toplamaya gidiyoruz. Topladığımız madımağı köylü pazarında satarak ailemize katkı yapıyoruz." dedi.Serap Yılmaz da her sene nisan-haziran aylarında Sevdiğin köyüne gelerek madımak topladığını söyledi. Bu bitkinin yörede hem madımak hem de kuşkuş diye bilindiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:"Köylüler toplayıp pazarda kilosunu 10 liradan satıyor. İlk çıktığında 20-25 liraydı. Kırşehir merkezden madımak toplamak için buraya geliyoruz. Bazı kadınlar yiyeceği dışındakini satarak geçimine katkı yapar. Bunu meslek edinip iyi kazanç sağlayan kadınlar da var. Pazaryerinin bir bölümünde sadece kadınların madımak sattığı ayrı bir yer bile oluştu." Topladıklarının bir kısmını kurutarak kışın pişirdiklerini aktaran Yılmaz, "İyice yıkanan madımağı, salça ve yağ ile bir güzel kavrulduktan sonra suyunu koyar ve pişmesine yakın üzerine bulgur ilave ederiz. Biraz suyunu çekmesini bekledikten sonra hafif dinlendiririz. İster yoğurtlu ister yoğurtsuz çok güzel bir tadı vardır." dedi.
Kırşehir'de, nisan ayından beri dağ taş demeden madımak toplayan kadınlar, madımağı hem kurutup kışa hazırlık yapıyor hem de kilosunu 10 liraya satarak aile bütçesine katkı sağlıyor

KIRŞEHİR (AA) - İç Anadolu Bölgesinde doğada yetişen madımak otu, Kırşehirli kadınların geçim kaynağı oldu.

Köylerde çoğunlukla sulak alanlarda yetişen madımak, kadınlar tarafından toplanarak pazarda satılıyor. Nisanda kilosu 20-25 liraya satılan madımak, şimdilerde kilosu 10 liradan alıcı buluyor. Kent merkezinde yaşayan ve madımağın kıymetini bilenler de araçlarla köylere giderek kış ayları için madımak topluyor.

Kırşehir merkeze bağlı Karıncalı köyünde madımak toplayan Gonca Aktan, her hafta sonu eşiyle köyde topladıkları madımağı kurutarak kışa hazırlık yaptığını belirterek Almanya, İzmir ve Ankara'da yaşayan Kırşehirlilerden bile madımağa talep olduğunu dile getirdi.

Kırşehir Belediyesi Katlı Pazaryeri'nde kadınların köylerden getirdikleri madımağı sattığını ifade eden Aktan, "Hafta sonları kadınlar olarak toplanıp tanıdık komşularımızın köylerine madımak toplamaya gidiyoruz. Topladığımız madımağı köylü pazarında satarak ailemize katkı yapıyoruz." dedi.

Serap Yılmaz da her sene nisan-haziran aylarında Sevdiğin köyüne gelerek madımak topladığını söyledi. Bu bitkinin yörede hem madımak hem de kuşkuş diye bilindiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Köylüler toplayıp pazarda kilosunu 10 liradan satıyor. İlk çıktığında 20-25 liraydı. Kırşehir merkezden madımak toplamak için buraya geliyoruz. Bazı kadınlar yiyeceği dışındakini satarak geçimine katkı yapar. Bunu meslek edinip iyi kazanç sağlayan kadınlar da var. Pazaryerinin bir bölümünde sadece kadınların madımak sattığı ayrı bir yer bile oluştu."

Topladıklarının bir kısmını kurutarak kışın pişirdiklerini aktaran Yılmaz, "İyice yıkanan madımağı, salça ve yağ ile bir güzel kavrulduktan sonra suyunu koyar ve pişmesine yakın üzerine bulgur ilave ederiz. Biraz suyunu çekmesini bekledikten sonra hafif dinlendiririz. İster yoğurtlu ister yoğurtsuz çok güzel bir tadı vardır." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.