pendik escort bayan
ak

Kuraklık Ekinleri Olumsuz Etkiledi

22.05.2017 - 11:38, Güncelleme: 22.05.2017 - 11:38
 

Kuraklık Ekinleri Olumsuz Etkiledi

Kuru tarımın yaygın yapıldığı Kırşehir ve çevresinde geçen yıl sonbaharda yaşanan kuraklığın, arpa ve buğday tarlalarındaki etkileri bu yıl da sürüyor

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir ve çevresinde geçen sonbaharda yaşanan kuraklığın olumsuz etkileri nedeniyle gelişimini tamamlayamayan arpa ve buğday tarlalarındaki bitkilerin "güz stresi" yaşadığı belirtildi.Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, AA muhabirine, Kırşehir'in önemli tarım bölgelerinden olduğunu ifade ederek, 444 bin hektar tarım arazisinin yüzde 90'ında kuru, yüzde 10'unda ise sulu tarım yapıldığını, 125 bin ila 129 bin hektar arazinin de nadasa bırakıldığını söyledi.Kuru tarım yapılan arazilerdeki verimin de yağışlara bağlı olduğuna işaret eden Ayrancı, sonbaharda yaşanan kuraklığın olumsuzluklarını gidermeye kış ayları ile nisan ve mart aylarındaki yağışların yetmediğini vurguladı.Yağış azlığı nedeniyle başta arpa ve buğday olmak üzere ekinlerin strese girdiğini anlatan Ayrancı, şöyle konuştu:"Hububat ekilen alanlarda iklim, yağış, bitki gelişimi durumu bölge için büyük önem arz etmektedir. Bu yıl hububat ekim alanlarında yağışla ilgili sıkıntı yaşanmaktadır. Sonbahar döneminde özellikle eylül ve ekim aylarındaki yağış, uzun yıllar ortalamasının altında kaldı. Dolayısıyla bölgede bir sonbahar kuraklığı söz konusu. Bu da güz döneminde yapılan hububat ekiminin güz döneminde çıkmamasına, kışı geçirdikten sonra bahar döneminde çıkış yapmasına sebep oldu. Bitkiler, bahar dönemindeki çıkışa kaldığı zaman fenolojik dönemlerinde gecikmeler söz konusu oluyor. Mart, nisan ayında yine beklenen yağış uzun yıllar ortalaması ölçeğinde olmadı. Geçen yıla göre biraz canlı oldu ama yine uzun yıllar ortalamasının altında kaldı. Bu sebeple bitkiler şu an genel manada stres içerisinde. Yağışa ihtiyaç var. Bu ay kısmen yağış oluyor ama eksiğin kapanmasına yetmiyor. Verim artışı da mayıs ayındaki yağışa bağlı olacak gibi görünüyor."- "Yüzde 10-15 verim kaybı bekleniyor"Bitkilerin strese girmesinin tarlalardaki renk tonlarından da rahatlıkla anlaşılabildiğine dikkati çeken Ayrancı, "Bitkilerin renginden de anlaşılacağı gibi su yetersizliğinden dolayı strese girdikleri görülüyor. Bunun, verim kaybına ne kadar yansıyacağı ile ilgili tahmin yapmak şimdilik erken ama yüzde 10-15 verim kaybı olabileceğini şu anda söyleyebiliriz. Mevsimin gidişatı ve yağmurun durumuna göre bu oran değişebilir." diye konuştu.Ayrancı, güz dönemindeki kuraklığın arpa ve buğdayın gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları dile getirdi:"Güz döneminde yaşanan kuraklık bitkilerin gelişme dönemlerini erteledi. Yağış iyi olsaydı bu sıkıntı olmazdı. Aslında kümülatif bir kuraklığın etkisi var. Güz döneminde kuraklık oldu, kış o açığı kapatmaya yeterli olmadı. Mart ve nisan ayında da beklenen yağış miktarı gelmedi. Bu yağış gelmeyince kümülatif bir nem yetersizliğinin etkisiyle şu anda ekin strese girdi. Kırşehir'in genelinde böyle bir durum söz konusu."
Kuru tarımın yaygın yapıldığı Kırşehir ve çevresinde geçen yıl sonbaharda yaşanan kuraklığın, arpa ve buğday tarlalarındaki etkileri bu yıl da sürüyor

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir ve çevresinde geçen sonbaharda yaşanan kuraklığın olumsuz etkileri nedeniyle gelişimini tamamlayamayan arpa ve buğday tarlalarındaki bitkilerin "güz stresi" yaşadığı belirtildi.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, AA muhabirine, Kırşehir'in önemli tarım bölgelerinden olduğunu ifade ederek, 444 bin hektar tarım arazisinin yüzde 90'ında kuru, yüzde 10'unda ise sulu tarım yapıldığını, 125 bin ila 129 bin hektar arazinin de nadasa bırakıldığını söyledi.

Kuru tarım yapılan arazilerdeki verimin de yağışlara bağlı olduğuna işaret eden Ayrancı, sonbaharda yaşanan kuraklığın olumsuzluklarını gidermeye kış ayları ile nisan ve mart aylarındaki yağışların yetmediğini vurguladı.

Yağış azlığı nedeniyle başta arpa ve buğday olmak üzere ekinlerin strese girdiğini anlatan Ayrancı, şöyle konuştu:

"Hububat ekilen alanlarda iklim, yağış, bitki gelişimi durumu bölge için büyük önem arz etmektedir. Bu yıl hububat ekim alanlarında yağışla ilgili sıkıntı yaşanmaktadır. Sonbahar döneminde özellikle eylül ve ekim aylarındaki yağış, uzun yıllar ortalamasının altında kaldı. Dolayısıyla bölgede bir sonbahar kuraklığı söz konusu. Bu da güz döneminde yapılan hububat ekiminin güz döneminde çıkmamasına, kışı geçirdikten sonra bahar döneminde çıkış yapmasına sebep oldu. Bitkiler, bahar dönemindeki çıkışa kaldığı zaman fenolojik dönemlerinde gecikmeler söz konusu oluyor. Mart, nisan ayında yine beklenen yağış uzun yıllar ortalaması ölçeğinde olmadı. Geçen yıla göre biraz canlı oldu ama yine uzun yıllar ortalamasının altında kaldı. Bu sebeple bitkiler şu an genel manada stres içerisinde. Yağışa ihtiyaç var. Bu ay kısmen yağış oluyor ama eksiğin kapanmasına yetmiyor. Verim artışı da mayıs ayındaki yağışa bağlı olacak gibi görünüyor."

- "Yüzde 10-15 verim kaybı bekleniyor"

Bitkilerin strese girmesinin tarlalardaki renk tonlarından da rahatlıkla anlaşılabildiğine dikkati çeken Ayrancı, "Bitkilerin renginden de anlaşılacağı gibi su yetersizliğinden dolayı strese girdikleri görülüyor. Bunun, verim kaybına ne kadar yansıyacağı ile ilgili tahmin yapmak şimdilik erken ama yüzde 10-15 verim kaybı olabileceğini şu anda söyleyebiliriz. Mevsimin gidişatı ve yağmurun durumuna göre bu oran değişebilir." diye konuştu.

Ayrancı, güz dönemindeki kuraklığın arpa ve buğdayın gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Güz döneminde yaşanan kuraklık bitkilerin gelişme dönemlerini erteledi. Yağış iyi olsaydı bu sıkıntı olmazdı. Aslında kümülatif bir kuraklığın etkisi var. Güz döneminde kuraklık oldu, kış o açığı kapatmaya yeterli olmadı. Mart ve nisan ayında da beklenen yağış miktarı gelmedi. Bu yağış gelmeyince kümülatif bir nem yetersizliğinin etkisiyle şu anda ekin strese girdi. Kırşehir'in genelinde böyle bir durum söz konusu."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.