pendik escort bayan
ak

"Kkka Vakaları Azalıyor"

Yaşam 13.05.2017 - 11:18, Güncelleme: 13.05.2017 - 11:18
 

"Kkka Vakaları Azalıyor"

Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının en çok görüldüğü yerlerden Sivas'ta vaka sayısının giderek azaldığı bildirildi - CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bakır:"Bize gelen vaka sayısı eskiye oranla bariz bir şek

SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında ciddi ölçüde azalma olduğunu söyledi.Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenenin insanların doğal yaşamı boyunca sıkça temas ettikleri ve karşılaştıkları bir vektör olduğunu belirtti.Her kenenin KKKA hastalığı virüsü taşımadığını vurgulayan Bakır, "Özellikle de kırsal alanda yaşayan ya da kırsal alanda bulunan vatandaşlarımızın keneyle çok sık teması oluyor. Bu temasların hepsinde de kene bulunduğunda bu virüsün hemen bulaştığını düşünmemek lazım. Kene teması olan kişilerde kenenin hemen uzaklaştırılmasını öneriyoruz. Kene teması sonrası kişide 3 haftaya yakın ateş, üşüme, titreme gibi semptom olursa hekime başvurmasını öneriyoruz." diye konuştu.Bakır, KKKA virüsü taşıyan kenelerin hayvandan insana geçtiği vakalarla da sık karşılaştıklarını dile getirdi.KKKA virüsünün kene teması ya da kenenin temizlenmesi sırasında keneden çıkan salgılarla bulaştığına işaret eden Bakır, şu bilgileri verdi:"İnsanlarda keneleri hayvanlardan temizleme alışkanlığı var. Keneyi hayvanlardan temizlemek yerine veteriner hekimden destek alarak buna yönelik ilaçlar alınmalı ve hayvan keneden bu şekilde arındırılmalı. Bu vakalara da çok sık rastlıyoruz. Hayvandaki keneye çıplak elle temas etmemeleri lazım. Çünkü bu keneler temizlenirken ölüyor ve sıvıları açığa çıkıyor, sıvılar da derideki çatlaklardan, ya da başka şekilde giriyor ve kişi hastalığı bu şekilde almış oluyor. Kene temizleme işlemi için veterinerlerden ya da ziraat odalarından destek alınmalı."- 6 kişi tedavi altındaProf. Dr. Bakır, Sivas'ın Türkiye'de en fazla KKKA vakası görülen yerlerden olduğunu, mevsimlerin de kene popülasyonunu etkilediğini dile getirdi.Özellikle nisan, mayıs aylarında kene vakalarının görülmeye başladığını, haziran, temmuz, ağustos aylarında da vaka sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını aktaran Bakır, şunları kaydetti:"Bu süreçte de temaslar önem arz ediyor. Bu yıl hastanemizde KKKA virüsüyle ilgi 6 şüpheli vakamız var. Bunlardan ikisi bakanlık tarafından virüsü taşıdığı kanıtlanmış. Şehir dışından da vaka geliyor. Bize daha çok Yozgat ve çevre illerden hasta gelebiliyor. Eskiden farklı illerden vaka geliyordu ama şu anda Türkiye'nin genelinde bu vaka görüldüğü için bir çok merkezde bunlar takip ediliyor. Bize gelen vaka sayısı eskiye oranla bariz bir şekilde azalma gösteriyor. Yıllara göre baktığımızda da azalma var. Bu yıl, önceki yıllara göre daha az vaka geleceğini düşünüyorum."
Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının en çok görüldüğü yerlerden Sivas'ta vaka sayısının giderek azaldığı bildirildi - CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bakır:"Bize gelen vaka sayısı eskiye oranla bariz bir şek

SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında ciddi ölçüde azalma olduğunu söyledi.

Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenenin insanların doğal yaşamı boyunca sıkça temas ettikleri ve karşılaştıkları bir vektör olduğunu belirtti.

Her kenenin KKKA hastalığı virüsü taşımadığını vurgulayan Bakır, "Özellikle de kırsal alanda yaşayan ya da kırsal alanda bulunan vatandaşlarımızın keneyle çok sık teması oluyor. Bu temasların hepsinde de kene bulunduğunda bu virüsün hemen bulaştığını düşünmemek lazım. Kene teması olan kişilerde kenenin hemen uzaklaştırılmasını öneriyoruz. Kene teması sonrası kişide 3 haftaya yakın ateş, üşüme, titreme gibi semptom olursa hekime başvurmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Bakır, KKKA virüsü taşıyan kenelerin hayvandan insana geçtiği vakalarla da sık karşılaştıklarını dile getirdi.

KKKA virüsünün kene teması ya da kenenin temizlenmesi sırasında keneden çıkan salgılarla bulaştığına işaret eden Bakır, şu bilgileri verdi:

"İnsanlarda keneleri hayvanlardan temizleme alışkanlığı var. Keneyi hayvanlardan temizlemek yerine veteriner hekimden destek alarak buna yönelik ilaçlar alınmalı ve hayvan keneden bu şekilde arındırılmalı. Bu vakalara da çok sık rastlıyoruz. Hayvandaki keneye çıplak elle temas etmemeleri lazım. Çünkü bu keneler temizlenirken ölüyor ve sıvıları açığa çıkıyor, sıvılar da derideki çatlaklardan, ya da başka şekilde giriyor ve kişi hastalığı bu şekilde almış oluyor. Kene temizleme işlemi için veterinerlerden ya da ziraat odalarından destek alınmalı."

- 6 kişi tedavi altında

Prof. Dr. Bakır, Sivas'ın Türkiye'de en fazla KKKA vakası görülen yerlerden olduğunu, mevsimlerin de kene popülasyonunu etkilediğini dile getirdi.

Özellikle nisan, mayıs aylarında kene vakalarının görülmeye başladığını, haziran, temmuz, ağustos aylarında da vaka sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını aktaran Bakır, şunları kaydetti:

"Bu süreçte de temaslar önem arz ediyor. Bu yıl hastanemizde KKKA virüsüyle ilgi 6 şüpheli vakamız var. Bunlardan ikisi bakanlık tarafından virüsü taşıdığı kanıtlanmış. Şehir dışından da vaka geliyor. Bize daha çok Yozgat ve çevre illerden hasta gelebiliyor. Eskiden farklı illerden vaka geliyordu ama şu anda Türkiye'nin genelinde bu vaka görüldüğü için bir çok merkezde bunlar takip ediliyor. Bize gelen vaka sayısı eskiye oranla bariz bir şekilde azalma gösteriyor. Yıllara göre baktığımızda da azalma var. Bu yıl, önceki yıllara göre daha az vaka geleceğini düşünüyorum."




Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.