pendik escort bayan
ak

Kızılırmak'ta Son 5 Yılın En Düşük Debisi

23.09.2017 - 11:18, Güncelleme: 23.09.2017 - 11:18
 

Kızılırmak'ta Son 5 Yılın En Düşük Debisi

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Sivas bölümünde ortalama çıkış debisi, son 5 yılın en düşük seviyesine düştü- Irmağın debisinin düşmesi nedeniyle tarihi Kesikköprü ve Eğri Köprü civarında kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER - Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Sivas kesiminde ortalama çıkış debisi, son 5 yılın en düşük seviyesine düştü.AA muhabirinin Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kızılırmak'ın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde ağustosta yapılan anlık ölçümlerde ırmağın ortalama debisi saniyede 2,82 metreküp olarak belirlendi. Bu mevkide geçen yıl aynı tarihte debi 6,82 metreküp/saniye olarak ölçülmüştü.Irmağın Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde geçen ay yapılan ölçümlerde ise ortalama debi 3,23 metreküp/saniye olarak tespit edildi. Söğütlühan'da ortalama debi geçen yıl aynı tarihte yapılan ölçümlerde saniyede 8,15 metreküp olarak belirlenmişti.Kızılırmak'ın ortalama çıkış debileri baz alındığında son 5 yılın en düşük debisi olduğu tespit edildi. - Kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı Irmağın debisinin düşmesi nedeniyle tarihi Kesikköprü ve Eğri Köprü civarında kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı. Eğri Köprü bölgesinde oturan Ali Yücepur, kentte mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle Kızılırmak'ta su seviyesinde ciddi derecede düşüş olduğunu belirterek, "Kızılırmak'ta debi eski yıllara göre daha düşük." dedi. Ömer Yiğit ise her yıla oranla bu sene Kızılırmak'ta su seviyesinin biraz daha düşük olduğunu vurgulayarak, "50 yıl bu bölgede oturdum, Kızılırmak'ta böyle düşük seviye görmedim. Su seviyesinin en düşük zamanları. Eski dönemlerde su seviyesi kenarlara kadar gelirdi. Şimdi o su yok, hava sıcaklığından dolayı su seviyesi çekilmiş olabilir." diye konuştu.Ağustos ayında yapılan ölçümlere göre Kızılırmak'taki son 5 yıllık debi değerleri şöyle : Yıl / Ağustos ayı Sivas Girişi (Dikmencik Mevki) m³/s Sivas Çıkışı (Söğütlühan Mevki) m³/s 2013 5.05 6.96 2014 2.33 4.00 2015 4.04 4.9 2016 6.82 8.15 2017 2.82 3.23- KızılırmakSivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğan Kızılırmak, bin 355 kilometreyle Türkiye'nin en uzun nehri.Özellikle ilkbahar mevsiminde yağışlar ve kar sularının etkisiyle taşma noktasına gelen, çok geniş bir yatağa ve düzensiz bir rejime sahip Kızılırmak üzerinde, Sarıoğlan, Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunuyor.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Sivas bölümünde ortalama çıkış debisi, son 5 yılın en düşük seviyesine düştü- Irmağın debisinin düşmesi nedeniyle tarihi Kesikköprü ve Eğri Köprü civarında kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER - Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Sivas kesiminde ortalama çıkış debisi, son 5 yılın en düşük seviyesine düştü.

AA muhabirinin Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kızılırmak'ın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde ağustosta yapılan anlık ölçümlerde ırmağın ortalama debisi saniyede 2,82 metreküp olarak belirlendi. Bu mevkide geçen yıl aynı tarihte debi 6,82 metreküp/saniye olarak ölçülmüştü.

Irmağın Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde geçen ay yapılan ölçümlerde ise ortalama debi 3,23 metreküp/saniye olarak tespit edildi. Söğütlühan'da ortalama debi geçen yıl aynı tarihte yapılan ölçümlerde saniyede 8,15 metreküp olarak belirlenmişti.

Kızılırmak'ın ortalama çıkış debileri baz alındığında son 5 yılın en düşük debisi olduğu tespit edildi.

- Kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı

Irmağın debisinin düşmesi nedeniyle tarihi Kesikköprü ve Eğri Köprü civarında kuraklığı andıran görüntüler ortaya çıktı.

Eğri Köprü bölgesinde oturan Ali Yücepur, kentte mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle Kızılırmak'ta su seviyesinde ciddi derecede düşüş olduğunu belirterek, "Kızılırmak'ta debi eski yıllara göre daha düşük." dedi.

Ömer Yiğit ise her yıla oranla bu sene Kızılırmak'ta su seviyesinin biraz daha düşük olduğunu vurgulayarak, "50 yıl bu bölgede oturdum, Kızılırmak'ta böyle düşük seviye görmedim. Su seviyesinin en düşük zamanları. Eski dönemlerde su seviyesi kenarlara kadar gelirdi. Şimdi o su yok, hava sıcaklığından dolayı su seviyesi çekilmiş olabilir." diye konuştu.

Ağustos ayında yapılan ölçümlere göre Kızılırmak'taki son 5 yıllık debi değerleri şöyle :

Yıl / Ağustos ayı Sivas Girişi (Dikmencik Mevki) m³/s Sivas Çıkışı (Söğütlühan Mevki) m³/s
2013 5.05 6.96
2014 2.33 4.00
2015 4.04 4.9
2016 6.82 8.15
2017 2.82 3.23


- Kızılırmak

Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğan Kızılırmak, bin 355 kilometreyle Türkiye'nin en uzun nehri.

Özellikle ilkbahar mevsiminde yağışlar ve kar sularının etkisiyle taşma noktasına gelen, çok geniş bir yatağa ve düzensiz bir rejime sahip Kızılırmak üzerinde, Sarıoğlan, Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.