pendik escort bayan
ak

İnönü Konağının Restoresyonu Bitti

13.06.2016 - 23:41, Güncelleme: 13.06.2016 - 23:41
 

İnönü Konağının Restoresyonu Bitti

Sivas'ta restorasyonu tamamlanan İnönü Konağı'nın müze olarak hizmet vermeye devam edeceği bildirildi.

Sivas Bahtiyarbostan Mahallesinde yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bir dönem ikamet ettiği İnönü Konağı, esaslı onarımın ardından hizmet vermeye başladı.Sivas İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekiplerince yapılan çalışmalar ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı sonrasında konakta başlatılan kapsamlı restorasyon sonrası aslına uygun çalışma gerçekleştirildi.  Sivas Koruma Kurulu’nun 23.06.2014 tarih ve 1556 sayılı kararı ile revize restorasyon projesi sonucu çalışma başlatılan ilimizin sivil mimari eseri İnönü Konağı, yenilenen yüzü ile ziyaretçilerine kapılarını da açmış oldu. İnönü Konağı’nda aslına uygun şekilde büyük onarım gerçekleştirilirken, kültürel eserin daha fonksiyonel olabilmesi için yapı ile birlikte ziyaretçilerin gezebildiği ve ağırlandığı mekânlar da daha fonksiyonel hale getirildi. İnönü Konağı müze olarak hizmet vermeye devam ederken, bahçesinde ise çeşitli toplantı, yemek ve davetlerin organizasyonu gerçekleştirilebilecek. Ramazan ayı nedeniyle toplu iftar yemeklerinin de verildiği konak bahçesinde ayrıca önemli toplantılar ve kongrelerde açık havada yapılabilecek. Çocuklu aileler için küçük bir oyun parkının da bulunduğu konak, gece geç saatlere kadar hizmet verecek.   1830’lu yıllarda Göğdünlüoğulları tarafından yaptırılan İnönü Konağı’nda sıva çatlakları ile ahşap deformasyonlar görülmesi üzerine Sivas Koruma Kurulu’nun basit onarım izni doğrultusunda başlatılan çalışmalarda, sıvaların kazınması sonucu tüm taşıyıcıların çürüdüğü mevcut strüktürün yapıyı taşıyamayacak durumda olduğu tespit edilmişti. Geçmiş yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile konağın beden duvarlarında orijinaline uygun olmayan ahşap karkas arası dolguların kullanıldığı ortaya çıkmış, taşıyıcı sisteme müdahale edilmesi gerektiğinden bu konak; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı gereği basit onarım kapsamından çıkarılarak esaslı onarıma alınmıştı. Köşk odası da bulunan ve tipik bir Sivas evi olan tarihi İnönü Konağı’nda II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, 6 yıl kalmıştı. - Sivas
Sivas'ta restorasyonu tamamlanan İnönü Konağı'nın müze olarak hizmet vermeye devam edeceği bildirildi.

Sivas Bahtiyarbostan Mahallesinde yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bir dönem ikamet ettiği İnönü Konağı, esaslı onarımın ardından hizmet vermeye başladı.

Sivas İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekiplerince yapılan çalışmalar ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararı sonrasında konakta başlatılan kapsamlı restorasyon sonrası aslına uygun çalışma gerçekleştirildi. 

 

Sivas Koruma Kurulu’nun 23.06.2014 tarih ve 1556 sayılı kararı ile revize restorasyon projesi sonucu çalışma başlatılan ilimizin sivil mimari eseri İnönü Konağı, yenilenen yüzü ile ziyaretçilerine kapılarını da açmış oldu. İnönü Konağı’nda aslına uygun şekilde büyük onarım gerçekleştirilirken, kültürel eserin daha fonksiyonel olabilmesi için yapı ile birlikte ziyaretçilerin gezebildiği ve ağırlandığı mekânlar da daha fonksiyonel hale getirildi.

 

İnönü Konağı müze olarak hizmet vermeye devam ederken, bahçesinde ise çeşitli toplantı, yemek ve davetlerin organizasyonu gerçekleştirilebilecek. Ramazan ayı nedeniyle toplu iftar yemeklerinin de verildiği konak bahçesinde ayrıca önemli toplantılar ve kongrelerde açık havada yapılabilecek. Çocuklu aileler için küçük bir oyun parkının da bulunduğu konak, gece geç saatlere kadar hizmet verecek.  

 

1830’lu yıllarda Göğdünlüoğulları tarafından yaptırılan İnönü Konağı’nda sıva çatlakları ile ahşap deformasyonlar görülmesi üzerine Sivas Koruma Kurulu’nun basit onarım izni doğrultusunda başlatılan çalışmalarda, sıvaların kazınması sonucu tüm taşıyıcıların çürüdüğü mevcut strüktürün yapıyı taşıyamayacak durumda olduğu tespit edilmişti. Geçmiş yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile konağın beden duvarlarında orijinaline uygun olmayan ahşap karkas arası dolguların kullanıldığı ortaya çıkmış, taşıyıcı sisteme müdahale edilmesi gerektiğinden bu konak; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun kararı gereği basit onarım kapsamından çıkarılarak esaslı onarıma alınmıştı. Köşk odası da bulunan ve tipik bir Sivas evi olan tarihi İnönü Konağı’nda II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, 6 yıl kalmıştı. - Sivas

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.