pendik escort bayan
ak

"İkinci El Araca Talep Arttı"

Spor 16.08.2017 - 12:08, Güncelleme: 16.08.2017 - 12:08
 

"İkinci El Araca Talep Arttı"

ANODER Başkanı Kalkan: - "Sıfır otomobiller yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 401 bin 158'e geriledi"- "İkinci elde yıl sonuna kadar toplam 7 milyon civarında araç el değiştirecek"

ANKARA (AA) - Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, sıfır otomobillerin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 401 bin 158'e gerilediğini, bunun da ikinci el araç alımında artışa neden olduğunu bildirdi. Kalkan, yaptığı yazılı açıklamada, ikinci el araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de sıfır otomobillerin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalışla 438 bin 317'den 401 bin 158'e gerilediğini belirten Kalkan, bu durumun ikinci el piyasasında hareketliliği beraberinde getirdiğini kaydetti. Kalkan, döviz kurlarındaki hareketlilik ve ÖTV oranlarının artması nedeniyle sıfır araç piyasasındaki daralmaya karşın ikinci el araçlara talebin yoğunlaştığına dikkati çekerek, ikinci elde geçen yıl 5,5 milyon araç el değiştirirken, bu yıl sonuna kadar rakamın 7 milyon civarına çıkmasını beklediklerini ifade etti. - "İnternet piyasası fiyatı suni yükseltti"İnternet piyasasının araç fiyatlarında suni yükselmeye yol açarak satışların donmasına yol açtığına işaret eden Kalkan, ikinci el araç fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışın internet üzerinden yapılan satışlarda fiyatların tok satıcılar baz alınarak belirlenmesinden kaynaklandığını vurguladı.Yükselen yakıt fiyatlarına rağmen sağladığı avantaj ve konfor nedeniyle otomatik vitesli dizel arabaların daha fazla tercih edildiğini anlatan Kalkan, şöyle devam etti:"Ucuz araç isteyen vatandaş, konfor ve dizel otomatik aracı bir arada görmek isteyince bu alışveriş imkansıza doğru gidiyor çünkü belirlenen fiyat aralığında ne yazık ki dizel otomatik araç bulunmuyor. Ayrıca piyasadaki fiyat artışını gören vatandaşlar bunu bayram öncesi ve yaz dönemi olmasına bağlayıp kış dönemini bekleme kararı alıyor. Şunu çok net söyleyebilirim ki, insanların araba alırken belli bir dönemi beklemelerine gerek yok. Şunu unutmamak gerekir, Türkiye'de fiyatlar hiçbir zaman düşmez. Dolayısıyla ne kadar beklenirse, araç fiyatları da o kadar artma riskiyle karşı karşıyadır."- İkinci el araç alırken dikkat Kalkan, vatandaşların ikinci elde daha çok 25-50 bin liralık araçlara yönelirken 50 bin lira üzerindeki araçların daha az alıcı bulduğunu belirtti. Türkiye'de arabanın bir yatırım aracı olarak görülmediğine değinen Kalkan, ikinci el piyasasındaki satışlar konusunda da vatandaşları uyardı. Kalkan, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımız hangi fiyat aralığında araç alırsa alsın son derece dikkatli olsunlar. Ne yazık ki ikinci el araç piyasası internet satışları ve al-satçılar yüzünden sahtekarlığın sık yaşandığı bir piyasaya dönüştü. Vatandaşlarımız güvenilir, vergisini ödeyen, sattığı malın arkasında duran esnafı tercih etmeli ve kesinlikle aracın durumuyla ilgili mutlaka profesyonel bir ekspertize başvurulmalıdır. Ödemesini ise mutlaka noter satışı yapılırken gerçekleştirmelidir. Kesinlikle internet üzerinden kaparo gönderilmemelidir."
ANODER Başkanı Kalkan: - "Sıfır otomobiller yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 401 bin 158'e geriledi"- "İkinci elde yıl sonuna kadar toplam 7 milyon civarında araç el değiştirecek"

ANKARA (AA) - Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, sıfır otomobillerin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 401 bin 158'e gerilediğini, bunun da ikinci el araç alımında artışa neden olduğunu bildirdi.

Kalkan, yaptığı yazılı açıklamada, ikinci el araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de sıfır otomobillerin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalışla 438 bin 317'den 401 bin 158'e gerilediğini belirten Kalkan, bu durumun ikinci el piyasasında hareketliliği beraberinde getirdiğini kaydetti.

Kalkan, döviz kurlarındaki hareketlilik ve ÖTV oranlarının artması nedeniyle sıfır araç piyasasındaki daralmaya karşın ikinci el araçlara talebin yoğunlaştığına dikkati çekerek, ikinci elde geçen yıl 5,5 milyon araç el değiştirirken, bu yıl sonuna kadar rakamın 7 milyon civarına çıkmasını beklediklerini ifade etti.

- "İnternet piyasası fiyatı suni yükseltti"

İnternet piyasasının araç fiyatlarında suni yükselmeye yol açarak satışların donmasına yol açtığına işaret eden Kalkan, ikinci el araç fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışın internet üzerinden yapılan satışlarda fiyatların tok satıcılar baz alınarak belirlenmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Yükselen yakıt fiyatlarına rağmen sağladığı avantaj ve konfor nedeniyle otomatik vitesli dizel arabaların daha fazla tercih edildiğini anlatan Kalkan, şöyle devam etti:

"Ucuz araç isteyen vatandaş, konfor ve dizel otomatik aracı bir arada görmek isteyince bu alışveriş imkansıza doğru gidiyor çünkü belirlenen fiyat aralığında ne yazık ki dizel otomatik araç bulunmuyor. Ayrıca piyasadaki fiyat artışını gören vatandaşlar bunu bayram öncesi ve yaz dönemi olmasına bağlayıp kış dönemini bekleme kararı alıyor. Şunu çok net söyleyebilirim ki, insanların araba alırken belli bir dönemi beklemelerine gerek yok. Şunu unutmamak gerekir, Türkiye'de fiyatlar hiçbir zaman düşmez. Dolayısıyla ne kadar beklenirse, araç fiyatları da o kadar artma riskiyle karşı karşıyadır."

- İkinci el araç alırken dikkat

Kalkan, vatandaşların ikinci elde daha çok 25-50 bin liralık araçlara yönelirken 50 bin lira üzerindeki araçların daha az alıcı bulduğunu belirtti. Türkiye'de arabanın bir yatırım aracı olarak görülmediğine değinen Kalkan, ikinci el piyasasındaki satışlar konusunda da vatandaşları uyardı.

Kalkan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız hangi fiyat aralığında araç alırsa alsın son derece dikkatli olsunlar. Ne yazık ki ikinci el araç piyasası internet satışları ve al-satçılar yüzünden sahtekarlığın sık yaşandığı bir piyasaya dönüştü. Vatandaşlarımız güvenilir, vergisini ödeyen, sattığı malın arkasında duran esnafı tercih etmeli ve kesinlikle aracın durumuyla ilgili mutlaka profesyonel bir ekspertize başvurulmalıdır. Ödemesini ise mutlaka noter satışı yapılırken gerçekleştirmelidir. Kesinlikle internet üzerinden kaparo gönderilmemelidir."


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.