pendik escort bayan
ak

Gevale Kalesi'nde Tarihe Yolculuk

Siyaset 24.08.2016 - 14:03, Güncelleme: 24.08.2016 - 14:03
 

Gevale Kalesi'nde Tarihe Yolculuk

Konya'nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi'ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla başlatılan kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor

KONYA (AA) - Konya'nın batısında yer alan ve kentin siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi'ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları, yaklaşık bin 700 metre yükseklikte sürüyor. Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor. Selçuklu'nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak. Çalışmalar sırasında Roma döneminden başlayarak, Bizans, Selçuklu ve Karaman Beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntı ve küçük objelerden oluşan buluntuların, gün yüzüne çıkartıldığı bildirildi.Selçuklu Belediyesinden yapılan açıklamada, bu yıl haziran ayında başlayan ve akademik kazı ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmaların, bin 700 metre yükseklikteki kale sınırlarını içinde bulunduran alanda devam ettiği belirtildi.Tarihe ışık tutacak birçok eserin çıkarıldığı kazı çalışmalarında en önemli buluntular arasında Bizans, Selçuklu ve Karamanoğlu dönemine ait sikkelerin yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"Selçuklu ve Karamanoğlu döneminin en güzel alçı plakaları yine bu kazıdan elde edilen önemli tarihi kalıntılardan. Ortaçağ'ın en önemli buluntuları arasında yer alan cam bileziklerin çok sayıda bulunması, kalenin önemli bir sığınma mekanı olduğunu gösteren unsurlardan. 30 kişiden oluşan kazı ekibiyle haziran ayında başlayan kazı çalışmaları ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak çevre düzenlemesi ile Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde de kısmen kullanılmış olan ve kültür ve tarih açısından son derece önemli bir alan, Konya turizmine kazandırılmış olacak."
Konya'nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi'ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla başlatılan kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor

KONYA (AA) - Konya'nın batısında yer alan ve kentin siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi'ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları, yaklaşık bin 700 metre yükseklikte sürüyor.

Selçuklu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki kısmında da çalışmalar zirvede devam ediyor.

Selçuklu'nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak.

Çalışmalar sırasında Roma döneminden başlayarak, Bizans, Selçuklu ve Karaman Beyliğine ait çok sayıda mimari kalıntı ve küçük objelerden oluşan buluntuların, gün yüzüne çıkartıldığı bildirildi.

Selçuklu Belediyesinden yapılan açıklamada, bu yıl haziran ayında başlayan ve akademik kazı ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmaların, bin 700 metre yükseklikteki kale sınırlarını içinde bulunduran alanda devam ettiği belirtildi.

Tarihe ışık tutacak birçok eserin çıkarıldığı kazı çalışmalarında en önemli buluntular arasında Bizans, Selçuklu ve Karamanoğlu dönemine ait sikkelerin yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Selçuklu ve Karamanoğlu döneminin en güzel alçı plakaları yine bu kazıdan elde edilen önemli tarihi kalıntılardan. Ortaçağ'ın en önemli buluntuları arasında yer alan cam bileziklerin çok sayıda bulunması, kalenin önemli bir sığınma mekanı olduğunu gösteren unsurlardan. 30 kişiden oluşan kazı ekibiyle haziran ayında başlayan kazı çalışmaları ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak çevre düzenlemesi ile Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde de kısmen kullanılmış olan ve kültür ve tarih açısından son derece önemli bir alan, Konya turizmine kazandırılmış olacak."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.