pendik escort bayan
ak

Fsmvü'de 100. Yılında Bağdat Ve Kûtü'l-amâre Konuşulacak

17.12.2017 - 14:18, Güncelleme: 17.12.2017 - 14:18
 

Fsmvü'de 100. Yılında Bağdat Ve Kûtü'l-amâre Konuşulacak

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde, Türk Tarih Kurumu ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle 20-21 Aralık tarihlerinde "100. Yılında Uluslararası Bağdat (Medînetü’s-Selâm) ve Kûtü’l-Amâre Sempozyumu” düzenlenecek

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde (FSMVÜ) düzenlenecek bir sempozyumda Osmanlı ordusunun I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'den sonraki en büyük zaferi olan "Kûtü’l-Amâre Zaferi" tüm yönleriyle ele alınacak.Üniversite'den yapılan açıklamaya göre, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle 20-21 Aralık tarihlerinde "100. Yılında Uluslararası Bağdat (Medînetü’s-Selâm) ve Kûtü’l-Amâre Sempozyumu” düzenlenecek.Geçmişten günümüze birçok medeniyetin beşiği olan Bağdat’ın (Medînetü’s-Selâm) iktisadi, sosyal, kültürel tarihi ile 1916 yılında Türk ordusunun İngilizlere karşı mutlak zaferiyle sonuçlanan Kûtü’l-Amâre Zaferi’nin I. Dünya Savaşı açısından taşıdığı önem ve zaferin yansımaları özgün bilimsel çalışmalarla ele alınacak.20 Aralık Çarşamba günü açılış töreniyle başlayacak sempozyum 10 eş zamanlı oturumda gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Mustafa Budak’ın konuşmacı olduğu açılış oturumu öncesi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Bağdat ve Kûtü’l Amâre Sergisi”nin açılışı yapılacak. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan sempozyum, akademisyenlerin, öğrencilerin ve ilgililerin katılımına açık olarak düzenleniyor.- Kutü’l-Amâre ZaferiOsmanlı ordusunun I. Dünya Savaşı’nda mücadele ettiği cephelerden biri olan Irak Cephesi’nde, İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında Selman-ı Pak ve Kûtü’l-Amâre olmak üzere pek çok muharebe yaşandı. Osmanlı ordusu önce Selman-ı Pak zaferini kazandı. Ardından Kasım 1915’te Kûtü’l-Amâre’de kuşatılmış olan İngiliz tümeni, 29 Nisan 1916’da komuta kademesi ile birlikte esir alındı.İngilizlerin mutlak zafer kazanacakları düşüncesiyle açtıkları bu cephedeki mağlubiyetleri İngiltere’nin büyük itibar kaybetmesine sebep oldu. Kûtü’l-Amâre veya kısa adıyla Kut Zaferi hem yerli hem de yabancı basında geniş bir şekilde yer aldı. Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen Osmanlı Genelkurmayı'nın bunu yeterince değerlendirememesi ve bölgedeki askeri birliklerinin büyük ekseriyetini Galiçya ve İran’a sevk etmesi sonucunda İngilizler bölgeye takviye birlikler göndererek Mart 1917’de Bağdat’ı işgal etti.Gerçekleştirilecek sempozyumda günümüzde çok fazla bilinmeyen Kûtü’l-Amâre Zaferi’ni anmak, I. Dünya Savaşı’nda "Irak Cephesi" özelinde üretilen yeni bilgileri tüm detaylarıyla bilim dünyasıyla buluşturmak amaçlanıyor.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde, Türk Tarih Kurumu ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle 20-21 Aralık tarihlerinde "100. Yılında Uluslararası Bağdat (Medînetü’s-Selâm) ve Kûtü’l-Amâre Sempozyumu” düzenlenecek

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde (FSMVÜ) düzenlenecek bir sempozyumda Osmanlı ordusunun I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'den sonraki en büyük zaferi olan "Kûtü’l-Amâre Zaferi" tüm yönleriyle ele alınacak.

Üniversite'den yapılan açıklamaya göre, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle 20-21 Aralık tarihlerinde "100. Yılında Uluslararası Bağdat (Medînetü’s-Selâm) ve Kûtü’l-Amâre Sempozyumu” düzenlenecek.

Geçmişten günümüze birçok medeniyetin beşiği olan Bağdat’ın (Medînetü’s-Selâm) iktisadi, sosyal, kültürel tarihi ile 1916 yılında Türk ordusunun İngilizlere karşı mutlak zaferiyle sonuçlanan Kûtü’l-Amâre Zaferi’nin I. Dünya Savaşı açısından taşıdığı önem ve zaferin yansımaları özgün bilimsel çalışmalarla ele alınacak.

20 Aralık Çarşamba günü açılış töreniyle başlayacak sempozyum 10 eş zamanlı oturumda gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Mustafa Budak’ın konuşmacı olduğu açılış oturumu öncesi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Bağdat ve Kûtü’l Amâre Sergisi”nin açılışı yapılacak. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan sempozyum, akademisyenlerin, öğrencilerin ve ilgililerin katılımına açık olarak düzenleniyor.


- Kutü’l-Amâre Zaferi


Osmanlı ordusunun I. Dünya Savaşı’nda mücadele ettiği cephelerden biri olan Irak Cephesi’nde, İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında Selman-ı Pak ve Kûtü’l-Amâre olmak üzere pek çok muharebe yaşandı.

Osmanlı ordusu önce Selman-ı Pak zaferini kazandı. Ardından Kasım 1915’te Kûtü’l-Amâre’de kuşatılmış olan İngiliz tümeni, 29 Nisan 1916’da komuta kademesi ile birlikte esir alındı.

İngilizlerin mutlak zafer kazanacakları düşüncesiyle açtıkları bu cephedeki mağlubiyetleri İngiltere’nin büyük itibar kaybetmesine sebep oldu. Kûtü’l-Amâre veya kısa adıyla Kut Zaferi hem yerli hem de yabancı basında geniş bir şekilde yer aldı. Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen Osmanlı Genelkurmayı'nın bunu yeterince değerlendirememesi ve bölgedeki askeri birliklerinin büyük ekseriyetini Galiçya ve İran’a sevk etmesi sonucunda İngilizler bölgeye takviye birlikler göndererek Mart 1917’de Bağdat’ı işgal etti.

Gerçekleştirilecek sempozyumda günümüzde çok fazla bilinmeyen Kûtü’l-Amâre Zaferi’ni anmak, I. Dünya Savaşı’nda "Irak Cephesi" özelinde üretilen yeni bilgileri tüm detaylarıyla bilim dünyasıyla buluşturmak amaçlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.