ESKİ SİVAS (nostalji)
ÖMERAĞA ÇİFTLİĞİNDEN DELİKTAŞ DERBENT AİLESİNE MENSUP MEHMET OĞLU BEKİR TECER
DOĞUMU: 1328 H-1912
ÖLÜMÜ: 17/06/1959 SİVAS
Bekir TECER
(1912//10/06/1959) Sivas ilinin şu anda Kangal ilçesine bağlı Deliktaş Derbent’te büyük dedesi Deliktaş Derbent ağası Abdullah ağanın konağında doğdu ilkokulu Deliktaş’ta okudu.(Arapça) Cumhuriyetin ilanından sonra Latince alfabeden esinlenerek Türkçe okuma yazma öğrendi. Babası Mehmet Abdullah Ağaoğlu (1884/1914) nu 2 yaşında iken kaybetti. Babası 22 Aralık 1914 yılında Doğu cephesinde savaşa katılmıştı.(Kafkas cephesi ünlü Sarıkamış kuşatmasında şehit oldu. )
Dedesi Ömer ağa (…. 1927) tarafından büyütüldü. Dedesi Ömer ağa öldüğünde (1927)ikinci kez yetim kaldı. Ağabeyi Alirıza ağa’nın yanında hayatına devam etti. (Meşahiri Evliya Mehmet dede’nin torunu)Fatma hanımla 1937 yılında evlendi. Üç çocuk babası olan Mehmet, Selamet, Rafet, Bekir Tecer babasının çiftliğinde (Ömerağa çiftliği)tarım hayvancılıkla uğraştı daha sonraları ticarete atıldı. Aynı zamanda siyasetle de ilgilenmeye başlamıştı. Cumhuriyet halk partisine kaydoldu, bölgede isim yaptı. 1945 yılında Celal Bayar (üçüncü eski Cumhurbaşkanı) ve üç arkadaşı Adnan Menderes (eski Başbakan) Fuad Köprülü (eski Dışişleri Bakanı) Refik Koraltan (eski Büyük Millet Meclisi Başkanı) Cumhuriyet Halk Partisi gidişatından şikayetçi olduklarını beyan ederek istifa edip demokrat partiyi kurdular. Demokrat Partinin kuruluşunda il yönetiminde bulundu.1950 yılında Demokrat Partiden il genel meclis üyeliği seçimlerine katılarak Sivas İl genel meclis üyesi oldu. Demokrat Partinin 1957 yılına kadar iktidarı döneminde ilçe, il yönetimlerinde görev yaptı.
1945 yılında Tecer köyünde bulunan Mihrali beylerden Tecer hanını alarak Tecer’e göç etti burada büyük bir meyve bahçesi ve 10 adet dükkan ile İpekyolu üzerinde bulunan tarihi Hanın sahibi oldu. Tecere toprak mahsülleri ofisini getirdi, Tecerin popüler bir yer olmasında büyük payı vardır. Elli civarındaki çevre köylerin mahsüllerini satışlarıda büyük kolaylıklar oldu. Çevre köylerin yol, su gibi ihtiyaçlarını siyasi kariyeri ve çok sevilen bir insan olan Bekir Tecer’in önderliğinde yapıldı. İyilik yapan hayırsever bir insandı. 1951 yılında Sivas’taki evine taşındı. Bir yıl sonra tekrar Tecer’e döndü, daha sonra çocuklarını tahsilleri için 1956 yında tekrar Sivas’a göçtü. 1954 genel seçimlerinde Demokrat Partiden Millet Vekili seçimlerine (Sivas)aday olarak katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle seçim kampanyalarını aksattı, seçimde başarılı olamadı. Bir süre sonra Demokrat Partinin yönetiminin çizgisinden ayrıldığını görerek (Fuat Köprülü görüşünde olanlarla ) kenara çekildi. Amansız bir hastalık olan kansere yakalandı. iki yıllık uzun süren tedaviler neticesinde 10 haziran 1959 kurban bayramının 1. Günü sabah saat 9:30 da Ömerağa çiftliğinde vefat etti. Mezarı oradadır.
389 / 591