pendik escort bayan
bu haber sitesi satlık
ozmenpc.comtr
ak

Dokumacılar Çırak Ve Kalfa Bulamamaktan Şikayetçi

20.10.2017 - 16:43, Güncelleme: 20.10.2017 - 16:43
 

Dokumacılar Çırak Ve Kalfa Bulamamaktan Şikayetçi

55 yıllık dokuma ustası Yanık:- "El sanatı bitiyor çünkü bizim arkamızdan yetişen yok. Çırak, kalfa bulamıyoruz, bu mesleği öğrenmek isteyen yok"- Dokumacı Yıldırım:- "Sağlığım elverdiği ölçüde dokuma işini sürdüreceğim. Sanattan kopamadım"

ANKARA (AA) - Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nda dokumacılık mesleğinin son temsilcileri İsmail Yanık ve Emin Yıldırım, yarım asrı aşkın süredir mesleklerini sürdürüyor.Rüstempaşa Mahallesi'ndeki İmaret meydanında bulunan iş yerlerinde dokumacılık yaparak geçimlerini sağlayan ustalar, yetiştirecek çırak bulamamaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti.Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır dokumacılık yaptığını belirterek son yıllarda ilçede turizm potansiyelinin artmasıyla işlerinin yoğunlaştığını söyledi.Yardımcı eleman bulmakta güçlük çektiklerini dile getiren Yanık, "El sanatı bitiyor çünkü bizim arkamızdan yetişen yok. Çırak, kalfa bulamıyoruz, bu mesleği öğrenmek isteyen yok. Meslekteki son nesil olduğum için üzgünüm. Hala beklenti içindeyim. Kültür ve Turizm Bakanlığının sahip çıkmasını arzu ediyorum. Umarım sesimizi duyarlar, bu meslek ölmesin." diye konuştu. Dokumacı Emin Yıldırım ise dedesinden miras kalan mesleğini 60 yıldır sürdürdüğünü aktardı.Geçmişte yaygın kullanılan ipek bürgü dokuma ürünlerinin artık dekoratif amaçlı yapıldığını anlatan Yıldırım, "Çocukluğumuzda, dokumacılık çok meşhur bir sanat dalıydı. Genç gelin kızlara illa ki ipek bürgü dokunurdu ve gelin hanım, komşu ve akraba ziyaretlerine onu örtünmeden gidemezdi." dedi. İlçede sadece iki kişi kaldıklarına işaret eden Yıldırım, "Sağlığım elverdiği ölçüde dokuma işini sürdüreceğim. Sanattan kopamadım." ifadelerini kullandı. Dokumacılığın ilçedeki son temsilcileri oldukları için heykellerinin Kent Tarihi Müzesi'nde sergilendiğini belirten Yıldırım, yardımcı eleman bulmakta zorluk çektiklerini, el sanatlarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
55 yıllık dokuma ustası Yanık:- "El sanatı bitiyor çünkü bizim arkamızdan yetişen yok. Çırak, kalfa bulamıyoruz, bu mesleği öğrenmek isteyen yok"- Dokumacı Yıldırım:- "Sağlığım elverdiği ölçüde dokuma işini sürdüreceğim. Sanattan kopamadım"

ANKARA (AA) - Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nda dokumacılık mesleğinin son temsilcileri İsmail Yanık ve Emin Yıldırım, yarım asrı aşkın süredir mesleklerini sürdürüyor.

Rüstempaşa Mahallesi'ndeki İmaret meydanında bulunan iş yerlerinde dokumacılık yaparak geçimlerini sağlayan ustalar, yetiştirecek çırak bulamamaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır dokumacılık yaptığını belirterek son yıllarda ilçede turizm potansiyelinin artmasıyla işlerinin yoğunlaştığını söyledi.

Yardımcı eleman bulmakta güçlük çektiklerini dile getiren Yanık, "El sanatı bitiyor çünkü bizim arkamızdan yetişen yok. Çırak, kalfa bulamıyoruz, bu mesleği öğrenmek isteyen yok. Meslekteki son nesil olduğum için üzgünüm. Hala beklenti içindeyim. Kültür ve Turizm Bakanlığının sahip çıkmasını arzu ediyorum. Umarım sesimizi duyarlar, bu meslek ölmesin." diye konuştu.

Dokumacı Emin Yıldırım ise dedesinden miras kalan mesleğini 60 yıldır sürdürdüğünü aktardı.

Geçmişte yaygın kullanılan ipek bürgü dokuma ürünlerinin artık dekoratif amaçlı yapıldığını anlatan Yıldırım, "Çocukluğumuzda, dokumacılık çok meşhur bir sanat dalıydı. Genç gelin kızlara illa ki ipek bürgü dokunurdu ve gelin hanım, komşu ve akraba ziyaretlerine onu örtünmeden gidemezdi." dedi.

İlçede sadece iki kişi kaldıklarına işaret eden Yıldırım, "Sağlığım elverdiği ölçüde dokuma işini sürdüreceğim. Sanattan kopamadım." ifadelerini kullandı.

Dokumacılığın ilçedeki son temsilcileri oldukları için heykellerinin Kent Tarihi Müzesi'nde sergilendiğini belirten Yıldırım, yardımcı eleman bulmakta zorluk çektiklerini, el sanatlarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.