pendik escort bayan
ak

Demiryolunda Yaralanan Engelli Çocuğa Tazminat

27.10.2017 - 16:48, Güncelleme: 27.10.2017 - 16:48
 

Demiryolunda Yaralanan Engelli Çocuğa Tazminat

Anayasa Mahkemesi, engelli çocuğun yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti

ESKİŞEHİR (AA) - Anayasa Mahkemesi, demiryolu üzerindeki yüksek gerilim hattı kablolarından geçen elektrik akımına kapılarak, ağır yaralanan zihinsel engelli çocuğun yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar kıldı.Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 1990 doğumlu zihinsel engelli Gürkan Kaçar, 2004'te Eskişehir'de bir köprünün altından geçen demiryolunda oynarken, elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı.Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturmada ifadesi alınan aile, demiryolunu caddeden ayıran duvarın yıkık olduğunu, Gürkan'ın da demiryoluna bu yıkık bölümden girdiğini söyledi.Başsavcılık, 2005'te Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında (TCDD) tesisler şefi olarak görev yapan Ö.Y. hakkında tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya sebebiyet vermek suçundan kamu davası açtı.Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılamada, bilirkişinin hazırladığı raporda, Gürkan Kaçar'ın olayda tam kusurlu olduğu belirtildi. Mahkeme, sanığın beraatine karar verirken, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de 2007'de alınan kararı onadı.- Aile tazminat davası açtıKaçar'ın ailesi ayrıca 2005'te hizmet kusuru bulunduğu gerekçesiyle TCDD'den 50 bin lira tazminat talep etti. Talebine yanıt alamayan aile, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nde tazminat davası açtı.İdare Mahkemesi 2006'da zarar ile idari eylem arasında nedensellik bağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 10. Dairesi, idarenin hizmet kusurunun bulunup bulunmadığının tespiti bakımından idare personeli Ö.Y. hakkında açılan kamu davasındaki bilgi ve belgelerin de incelenmesinin zorunlu olduğu gerekçesiyle 2010'da verilen kararı bozdu.Bozma kararı sonrasında yapılan yargılamada, yerel mahkeme ilgili belgeleri inceledikten sonra 2011'de davayı yeniden reddetti.- Çocuğa ve ailesine tazminatAilenin temyize götürdüğü karar 2013'te Danıştay tarafından onanırken, karar düzeltme talebi ise kabul edilmedi.Aile, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, Gürkan Kaçar'ın yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.Ayrıca Gürkan Kaçar'a 25 bin, ailesine 9 bin 600 lira tazminat ödenmesi, ihlal ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, engelli çocuğun yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti

ESKİŞEHİR (AA) - Anayasa Mahkemesi, demiryolu üzerindeki yüksek gerilim hattı kablolarından geçen elektrik akımına kapılarak, ağır yaralanan zihinsel engelli çocuğun yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar kıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 1990 doğumlu zihinsel engelli Gürkan Kaçar, 2004'te Eskişehir'de bir köprünün altından geçen demiryolunda oynarken, elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Soruşturmada ifadesi alınan aile, demiryolunu caddeden ayıran duvarın yıkık olduğunu, Gürkan'ın da demiryoluna bu yıkık bölümden girdiğini söyledi.

Başsavcılık, 2005'te Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında (TCDD) tesisler şefi olarak görev yapan Ö.Y. hakkında tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya sebebiyet vermek suçundan kamu davası açtı.

Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılamada, bilirkişinin hazırladığı raporda, Gürkan Kaçar'ın olayda tam kusurlu olduğu belirtildi.

Mahkeme, sanığın beraatine karar verirken, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de 2007'de alınan kararı onadı.

- Aile tazminat davası açtı

Kaçar'ın ailesi ayrıca 2005'te hizmet kusuru bulunduğu gerekçesiyle TCDD'den 50 bin lira tazminat talep etti. Talebine yanıt alamayan aile, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nde tazminat davası açtı.

İdare Mahkemesi 2006'da zarar ile idari eylem arasında nedensellik bağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 10. Dairesi, idarenin hizmet kusurunun bulunup bulunmadığının tespiti bakımından idare personeli Ö.Y. hakkında açılan kamu davasındaki bilgi ve belgelerin de incelenmesinin zorunlu olduğu gerekçesiyle 2010'da verilen kararı bozdu.

Bozma kararı sonrasında yapılan yargılamada, yerel mahkeme ilgili belgeleri inceledikten sonra 2011'de davayı yeniden reddetti.

- Çocuğa ve ailesine tazminat

Ailenin temyize götürdüğü karar 2013'te Danıştay tarafından onanırken, karar düzeltme talebi ise kabul edilmedi.

Aile, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, Gürkan Kaçar'ın yaşam ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Ayrıca Gürkan Kaçar'a 25 bin, ailesine 9 bin 600 lira tazminat ödenmesi, ihlal ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılanmasına karar verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.