pendik escort bayan
ak

Bugünkü Okunacak Hutbe

14.11.2014 - 08:55, Güncelleme: 14.11.2014 - 08:55
 

Bugünkü Okunacak Hutbe

Sivas Müftülüğünce bugün camilerde okutulan/okutulacak hutbeyi aynen yayınlıyoruz ... Tüm okurlarımıza hayırlı cumalar diliyoruz ... Bu haftaki hutbeyi Hafik Yarhisar Köyü Camii İmam-Hatibi Kadir KARAGÖZ hazırlamış.

الْرَّحِيمِ لْرَّحمَنِا اللهِ بِسْمِ شَيْـًٔا بِهِ تُشْرِكُوا وَلا اللّٰهَ وَاعْبُدُوا وَالْيَتَامٰى الْقُرْبى وَبِذِي اِحْسَانًا وَبِالْوَالِدَيْنِ وَالجَارِ الْقُرْبى ذِي وَالجَارِ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ بِالجَنْبِ وَالصَّاحِبِ الجُنُبِ اَيمَانُكُمْ مَلَكَتْ وَمَا السَّبِيلِ فَخُورًا مخْتَالا كَانَ مَنْ يحِبُّ لاَ اللّٰهَ اِنَّ   SILA-İ RAHİM    Aziz Müslümanlar! Sıla-i rahim; akraba ve yakınları ziyaret etmek, hal ve hatırlarını sormak, sevinç ve üzüntülerine ortak olmak, gönüllerini almak, muhtaç olanlara yardım etmek ve hediyeleşmek suretiyle onlarla ilgilenmek, onları unutmamak demektir.   Bunun en düşük seviyesi ise selam vermek ve selam göndermektir. İslam, ailede zengin olanın maddiyatını, bilgili olanın bilgisini, tecrübeli olanın tecrübesini paylaşmasını, kısacası kim hangi konuda güçlü ise, güçlü olduğu alanda kendisinden daha güçsüz olanın elinden tutmasını emreder. Herkesi bu anlamda sorumlu tutar. Bu nedenle dinimiz, akrabaların ihtiyaç duyduğu bilgiyi onlarla paylaşmamayı, elinden tutulması gereken akrabaların elinden tutmamayı, açlıktan kıvranan akrabalar varken zevk ve sefa içerisinde yaşamayı günah sayar.   Peygamber Efendimiz (SAV) akrabalık bağlarını sağlam tutmanın gerekliliğini her fırsatta ümmetine anlatmıştır. Vahyin başlangıcının ilk yıllarında “Allah seni ne ile gönderdi?” sorusuyla karşılaştığında “Hısım ve akrabayı gözetlemekle” cevabını vermiştir.(1) Cenab-ı Hak Nisa Suresi’nde konuyla alakalı şöyle buyuruyor: “Allah’a ibadet edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Sonra anaya, babaya, akrabanıza, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, arkadaşa, yolda kalmışa, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”(2) Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim akrabalık bağını korursa, Allah ona merhamet eder. Kim onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser.” (4) Efendimiz (S.A.V)’in kıssasıyla hutbemizi bitirelim: Bir gün bir sahabe Resulullah (s.a.v)‘e gelerek: “Ey Allah’ın Resulü! Beni cennete yaklaştıracak ve cehennemden uzaklaştıracak bir ameli haber verir misiniz“ dedi. Peygamberimiz: “Allah’a ibadet eder, O’na hiçbir şeyi ortak koşmaz, namazı doğru kılar, zekâtı verir, yakınlarını ziyaret edersin.“ cevabını verdi. Adam uzaklaşmaya başlayınca Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Emrolunduğu şeyleri yaparsa cennete girer.” (3) Hadîs-i şerifte de ifade edildiği üzere Peygamber Efendimiz, Müslümanın emrolunduğu şeylerden birisinin de sıla-ı rahim diye tabir edilen akrabalarla bağı korumak olduğunu ifade ederek, sıla-i rahmi, kişiyi Cennet’e götürecek amellerden saymıştır.    1. Müslim, Misafirun-294  2. Nisa-36  3.Müslim, İman-4  4. Buhari, Edeb-13   Kadir KARAGÖZ Yarhisar Köyü Camii İmam-Hatibi Hafik-Sivas
Sivas Müftülüğünce bugün camilerde okutulan/okutulacak hutbeyi aynen yayınlıyoruz ... Tüm okurlarımıza hayırlı cumalar diliyoruz ... Bu haftaki hutbeyi Hafik Yarhisar Köyü Camii İmam-Hatibi Kadir KARAGÖZ hazırlamış.

الْرَّحِيمِ لْرَّحمَنِا اللهِ بِسْمِ شَيْـًٔا بِهِ تُشْرِكُوا وَلا اللّٰهَ وَاعْبُدُوا وَالْيَتَامٰى الْقُرْبى وَبِذِي اِحْسَانًا وَبِالْوَالِدَيْنِ وَالجَارِ الْقُرْبى ذِي وَالجَارِ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ بِالجَنْبِ وَالصَّاحِبِ الجُنُبِ اَيمَانُكُمْ مَلَكَتْ وَمَا السَّبِيلِ فَخُورًا مخْتَالا كَانَ مَنْ يحِبُّ لاَ اللّٰهَ اِنَّ

 

SILA-İ RAHİM

 

 Aziz Müslümanlar! Sıla-i rahim; akraba ve yakınları ziyaret etmek, hal ve hatırlarını sormak, sevinç ve üzüntülerine ortak olmak, gönüllerini almak, muhtaç olanlara yardım etmek ve hediyeleşmek suretiyle onlarla ilgilenmek, onları unutmamak demektir.

 

Bunun en düşük seviyesi ise selam vermek ve selam göndermektir. İslam, ailede zengin olanın maddiyatını, bilgili olanın bilgisini, tecrübeli olanın tecrübesini paylaşmasını, kısacası kim hangi konuda güçlü ise, güçlü olduğu alanda kendisinden daha güçsüz olanın elinden tutmasını emreder. Herkesi bu anlamda sorumlu tutar. Bu nedenle dinimiz, akrabaların ihtiyaç duyduğu bilgiyi onlarla paylaşmamayı, elinden tutulması gereken akrabaların elinden tutmamayı, açlıktan kıvranan akrabalar varken zevk ve sefa içerisinde yaşamayı günah sayar.

 

Peygamber Efendimiz (SAV) akrabalık bağlarını sağlam tutmanın gerekliliğini her fırsatta ümmetine anlatmıştır. Vahyin başlangıcının ilk yıllarında “Allah seni ne ile gönderdi?” sorusuyla karşılaştığında “Hısım ve akrabayı gözetlemekle” cevabını vermiştir.(1) Cenab-ı Hak Nisa Suresi’nde konuyla alakalı şöyle buyuruyor: “Allah’a ibadet edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Sonra anaya, babaya, akrabanıza, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, arkadaşa, yolda kalmışa, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”(2) Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim akrabalık bağını korursa, Allah ona merhamet eder. Kim onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser.” (4) Efendimiz (S.A.V)’in kıssasıyla hutbemizi bitirelim: Bir gün bir sahabe Resulullah (s.a.v)‘e gelerek: “Ey Allah’ın Resulü! Beni cennete yaklaştıracak ve cehennemden uzaklaştıracak bir ameli haber verir misiniz“ dedi. Peygamberimiz: “Allah’a ibadet eder, O’na hiçbir şeyi ortak koşmaz, namazı doğru kılar, zekâtı verir, yakınlarını ziyaret edersin.“ cevabını verdi.

Adam uzaklaşmaya başlayınca Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Emrolunduğu şeyleri yaparsa cennete girer.” (3) Hadîs-i şerifte de ifade edildiği üzere Peygamber Efendimiz, Müslümanın emrolunduğu şeylerden birisinin de sıla-ı rahim diye tabir edilen akrabalarla bağı korumak olduğunu ifade ederek, sıla-i rahmi, kişiyi Cennet’e götürecek amellerden saymıştır.

 

 1. Müslim, Misafirun-294

 2. Nisa-36

 3.Müslim, İman-4

 4. Buhari, Edeb-13

 

Kadir KARAGÖZ Yarhisar Köyü Camii İmam-Hatibi Hafik-Sivas

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.