pendik escort bayan
ak

Beş asırdır bulan da kaybeden de ona koşuyor

19.06.2018 - 12:03, Güncelleme: 19.06.2018 - 12:03
 

Beş asırdır bulan da kaybeden de ona koşuyor

Sivas'ta tarihi Kale Camii'nin bahçesinde bulunan 436 yıllık yitik taşı, eşyalarını kaybedenler için günümüz de de çare olmaya devam ediyor.

Sivas'ta tarihi Kale Camii'nin bahçesinde bulunan 436 yıllık yitik taşı, eşyalarını kaybedenler için günümüz de de çare olmaya devam ediyor.Osmanlı Devleti döneminde III. Murat Han'ın vezirlerinden Mahmut Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kale Camii'nin minaresinin altındaki yitik taşı, geçmişte olduğu gibi günümüz de de kaybolan eşyaların bulunması için hizmet veriyor. Geçmişte, civardaki buluntu eşyalar bulanlar tarafından bu taşın içerisine bırakılıyordu, eşyalarını kaybedenler ise ilk önce gelip bu taşı kontrol ediyordu. Yitik taşı günümüzde halen kullanılıyor olsa da taşı ve özelliğini bilenlerin sayısı hızla azalıyor.Yitik taşı geleneğinin günümüzde kalmamasının üzücü bir durum olduğunu belirten çevre sakinlerinden Rasim Koç, "Bu yitik taşı 300-400 yıl önce burada kaybolan eşyaları buraya getirip bırakırlardı. Kayıp eşyası olan kişi de kayıp olan eşyasını gelip buradan alırdı. Şimdi böyle bir gelenek kalmadı. Geçmişte insanların hiçbir eşyası kaybolmuyordu. Mekke ve Medine'de ben 4 ay kaldım, bu gelenek halen oralarda devam ediyor. Hatta bende Medine'de bir kayıp eşya buldum yitik taşına bıraktım ve sahibi gelip oradan aldı. Böyle bir gelenek ne yazık ki günümüzde yok" dedi.Sivas'a tatil için gelen Yahya Doğan böyle bir taşı ilk kez burada gördüğünü belirterek, "Keşke günümüzde de böyle bir gelenek olsa. Osmanlı'dan günümüze gelen böyle güzel alışkanlıkların olması çok güzel. Müslümanlara da yakışan budur. Demek ki geçmişte insanlara güven gayet iyiymiş" dedi.
Sivas'ta tarihi Kale Camii'nin bahçesinde bulunan 436 yıllık yitik taşı, eşyalarını kaybedenler için günümüz de de çare olmaya devam ediyor.
Sivas'ta tarihi Kale Camii'nin bahçesinde bulunan 436 yıllık yitik taşı, eşyalarını kaybedenler için günümüz de de çare olmaya devam ediyor.

Osmanlı Devleti döneminde III. Murat Han'ın vezirlerinden Mahmut Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kale Camii'nin minaresinin altındaki yitik taşı, geçmişte olduğu gibi günümüz de de kaybolan eşyaların bulunması için hizmet veriyor. Geçmişte, civardaki buluntu eşyalar bulanlar tarafından bu taşın içerisine bırakılıyordu, eşyalarını kaybedenler ise ilk önce gelip bu taşı kontrol ediyordu. Yitik taşı günümüzde halen kullanılıyor olsa da taşı ve özelliğini bilenlerin sayısı hızla azalıyor.

Yitik taşı geleneğinin günümüzde kalmamasının üzücü bir durum olduğunu belirten çevre sakinlerinden Rasim Koç, "Bu yitik taşı 300-400 yıl önce burada kaybolan eşyaları buraya getirip bırakırlardı. Kayıp eşyası olan kişi de kayıp olan eşyasını gelip buradan alırdı. Şimdi böyle bir gelenek kalmadı. Geçmişte insanların hiçbir eşyası kaybolmuyordu. Mekke ve Medine'de ben 4 ay kaldım, bu gelenek halen oralarda devam ediyor. Hatta bende Medine'de bir kayıp eşya buldum yitik taşına bıraktım ve sahibi gelip oradan aldı. Böyle bir gelenek ne yazık ki günümüzde yok" dedi.

Sivas'a tatil için gelen Yahya Doğan böyle bir taşı ilk kez burada gördüğünü belirterek, "Keşke günümüzde de böyle bir gelenek olsa. Osmanlı'dan günümüze gelen böyle güzel alışkanlıkların olması çok güzel. Müslümanlara da yakışan budur. Demek ki geçmişte insanlara güven gayet iyiymiş" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.