pendik escort bayan
ak

Bahadın'da Kazanlarda Pekmez Kaynatıldı

Siyaset 09.10.2017 - 14:18, Güncelleme: 09.10.2017 - 14:18
 

Bahadın'da Kazanlarda Pekmez Kaynatıldı

YOZGAT (AA) – Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağ bozumunun başlamasıyla birlikte köy ve beldelerde pekmez kaynatılmaya başladı. Sorgun’un ilçesine bağlı...

YOZGAT (AA) – Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağ bozumunun başlamasıyla birlikte köy ve beldelerde pekmez kaynatılmaya başladı. Sorgun’un ilçesine bağlı Bahadın Belediyesi tarafından kurulan kazanlarda 1,5 ton pekmez üretildi.Bahadın Belediye Başkan Vekili Mehmet Aktürk, Bahadın’da bağcılık ve pekmezciliğin canlanması için yeniden çalışmalara başlandığını, bu çalışmaların AB projesi kapsamında yapıldığını söyledi.Belediye tarafından hazırlanan projenin ilk kez 2011 yılında hayata geçirildiğini ve Bahadın halkının ihtiyacı olan pekmezi üretmek için karar alınmasının ardından çalışmalara başlandığını anlatan Aktürk, "Yıllar öncesinde sadece bizim kasabamızda değil, Yozgat’ın tüm köylerinde, kasabalarında, hatta il ve ilçe merkezinde bağ bozumu yapılır, toplanan üzümler o zamanın taşıma araçlarından olan kağnılara yüklenerek evlere getirilerek pekmez yapılırdı." dedi. Aktürk, ürettikleri pekmezin "Güllüce" ismiyle marka tesçilini de yaptırdıklarını belirterek, "Kar amacı güzmeden kabamızda yaşayan vatandaşlarımıza 2’şer, 3’er en fazla 5 kiloyu geçmemek üzere maliyetinde pekmez sattık. 'Güllüce' ismiyle ürettiğimiz pekmezleri ve diğer ürünleri ülke genelinde tanıtıp satmak istiyoruz." diye konuştu. Bahadın Belediyesinin pekmez yapımında görevlendirdiği 70 yaşındaki Meliha Sezgin de eski pekmez kaynatma günlerini çok özlediğini belirtti. Köy kadınlarının bir araya gelerek imece usulüyle, türküler ve maniler eşliğinde pekmez kaynattıklarını dile getiren Sezgin, şunları söyledi: "Eskiden pekmez kaynatmak zordu. Şiimdi daha kolay. Sağdan toplanıp gelen üzümler makinelere doldurulup önce sapları ve çekirdekleri ayıklanıyor. Sonra bu üzümler torbalarla pres görevi yapan makinelere doldurulup sıkılıyor. Çıkan şıra kazanlara doldurularak sabaha kadar dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra da kazanlarda kaynatıp pekmez yapıyoruz."
YOZGAT (AA) – Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağ bozumunun başlamasıyla birlikte köy ve beldelerde pekmez kaynatılmaya başladı. Sorgun’un ilçesine bağlı...

YOZGAT (AA) – Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bağ bozumunun başlamasıyla birlikte köy ve beldelerde pekmez kaynatılmaya başladı.

Sorgun’un ilçesine bağlı Bahadın Belediyesi tarafından kurulan kazanlarda 1,5 ton pekmez üretildi.

Bahadın Belediye Başkan Vekili Mehmet Aktürk, Bahadın’da bağcılık ve pekmezciliğin canlanması için yeniden çalışmalara başlandığını, bu çalışmaların AB projesi kapsamında yapıldığını söyledi.

Belediye tarafından hazırlanan projenin ilk kez 2011 yılında hayata geçirildiğini ve Bahadın halkının ihtiyacı olan pekmezi üretmek için karar alınmasının ardından çalışmalara başlandığını anlatan Aktürk, "Yıllar öncesinde sadece bizim kasabamızda değil, Yozgat’ın tüm köylerinde, kasabalarında, hatta il ve ilçe merkezinde bağ bozumu yapılır, toplanan üzümler o zamanın taşıma araçlarından olan kağnılara yüklenerek evlere getirilerek pekmez yapılırdı." dedi.

Aktürk, ürettikleri pekmezin "Güllüce" ismiyle marka tesçilini de yaptırdıklarını belirterek, "Kar amacı güzmeden kabamızda yaşayan vatandaşlarımıza 2’şer, 3’er en fazla 5 kiloyu geçmemek üzere maliyetinde pekmez sattık. 'Güllüce' ismiyle ürettiğimiz pekmezleri ve diğer ürünleri ülke genelinde tanıtıp satmak istiyoruz." diye konuştu.

Bahadın Belediyesinin pekmez yapımında görevlendirdiği 70 yaşındaki Meliha Sezgin de eski pekmez kaynatma günlerini çok özlediğini belirtti.

Köy kadınlarının bir araya gelerek imece usulüyle, türküler ve maniler eşliğinde pekmez kaynattıklarını dile getiren Sezgin, şunları söyledi:

"Eskiden pekmez kaynatmak zordu. Şiimdi daha kolay. Sağdan toplanıp gelen üzümler makinelere doldurulup önce sapları ve çekirdekleri ayıklanıyor. Sonra bu üzümler torbalarla pres görevi yapan makinelere doldurulup sıkılıyor. Çıkan şıra kazanlara doldurularak sabaha kadar dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra da kazanlarda kaynatıp pekmez yapıyoruz."


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.