pendik escort bayan
ak

17. Ulusal Tarım Ve Gıda Kongresi

Spor 18.01.2018 - 11:13, Güncelleme: 18.01.2018 - 11:13
 

17. Ulusal Tarım Ve Gıda Kongresi

TZD Genel Başkanı Demirtaş:- "Kırsal alanlar yeniden çekim merkezi haline getirilmeli"- "Kırsal alanda iyi yaşam koşullarının oluşturulması, kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, kırsal alanların yeniden çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirterek, "Kırsal alanda iyi yaşam koşullarının oluşturulması, kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor." dedi.Demirtaş, 17. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde yaptığı konuşmada, tarımsal alanda kurulmuş ilk sivil toplum örgütü olan TZD'nin Türk tarımının en köklü ve etkili örgütlerinden biri olduğunu söyledi.Ülke tarımının sorunlarının tespiti ve bu sorunlara çözüm alternatiflerinin bulunması amacıyla düzenledikleri kongrenin bu yılki temasının "Kırdan kente göç" olduğuna işaret eden Demirtaş, toplantılarda sektörel gelişmelerin bilimsel, mesleki ve örgütsel yönleriyle ele alınacağını bildirdi.Demirtaş, cumhuriyetin kuruluş döneminde 13 milyon nüfusun yüzde 83'ünün köylerde yaşadığını belirterek, bu oranın 1960'ta yüzde 68'e, 2012'de yüzde 22,7'ye düştüğüne dikkati çekti.- "Kırsal nüfusun oranı halen yüzde 20'nin üzerinde"Demirtaş, "Ziraat odalarının elindeki verilere göre, kırsal nüfusun oranı halen yüzde 20'nin üzerindedir. Türkiye'de kırsal nüfus büyük hızla erimeye devam etmektedir. Kırsal alanın kalkındırılması ülkemiz gündeminde daha çok yer almalı. Göçe rağmen tarımsal üretimin artırılması, kırdan koparak kentlere gelen nüfusun buralarda barındırılması, iş sahibi kılınması büyük önem arz etmektedir." diye konuştu.Bütçeden tarım destekleri için ayrılan payın milli gelirin yüzde 1'inden az olduğunu belirten Demirtaş, "Milli Tarım Projesi kapsamında çiftçinin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılanacağı vadedildi ancak bu vaat 2017'de karşılanmadı." ifadesini kullandı.- "Kırsal alanda iyi yaşam koşulları oluşturulmalı"Demirtaş, kırsal alanların yeniden çekim merkezi haline getirilmesi, bu alanlarda iyi yaşam koşullarının oluşturulması ve kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.Son yıllarda ekilen ve dikilen arazilerin yaklaşık yüzde 8,2'sinin, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5,2'sinin kaybedildiğine dikkati çeken Demirtaş, tarım alanlarının ve meraların amaç dışı kullanımının engellenmesi gerektiğini vurguladı.Demirtaş, tarım ürünleri ithalatının tüketime ve üretime bağlı olarak arttığına işaret ederek, "Bu durum hayvancılık açısından da geçerlidir. Üretim açığı olan ürünlerde destekleme artırılmalı, hayvancılık alanında özellikle küçükbaş hayvancılık özendirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.Organik tarım konusunda Türkiye topraklarının özel avantaja sahip olduğunu belirten Demirtaş, kırsal kalkınma için organik tarımın yapısal bir dönüşüm aracı olarak kullanılması gerektiğini bildirdi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın daha önce katılacağı duyurulmasına karşın programlarının yoğunluğunu gerekçe göstererek bulunamadığı kongrede, sektör temsilcilerinin yanı sıra bazı milletvekilleri hazır bulundu.
TZD Genel Başkanı Demirtaş:- "Kırsal alanlar yeniden çekim merkezi haline getirilmeli"- "Kırsal alanda iyi yaşam koşullarının oluşturulması, kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, kırsal alanların yeniden çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirterek, "Kırsal alanda iyi yaşam koşullarının oluşturulması, kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor." dedi.

Demirtaş, 17. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde yaptığı konuşmada, tarımsal alanda kurulmuş ilk sivil toplum örgütü olan TZD'nin Türk tarımının en köklü ve etkili örgütlerinden biri olduğunu söyledi.

Ülke tarımının sorunlarının tespiti ve bu sorunlara çözüm alternatiflerinin bulunması amacıyla düzenledikleri kongrenin bu yılki temasının "Kırdan kente göç" olduğuna işaret eden Demirtaş, toplantılarda sektörel gelişmelerin bilimsel, mesleki ve örgütsel yönleriyle ele alınacağını bildirdi.

Demirtaş, cumhuriyetin kuruluş döneminde 13 milyon nüfusun yüzde 83'ünün köylerde yaşadığını belirterek, bu oranın 1960'ta yüzde 68'e, 2012'de yüzde 22,7'ye düştüğüne dikkati çekti.

- "Kırsal nüfusun oranı halen yüzde 20'nin üzerinde"

Demirtaş, "Ziraat odalarının elindeki verilere göre, kırsal nüfusun oranı halen yüzde 20'nin üzerindedir. Türkiye'de kırsal nüfus büyük hızla erimeye devam etmektedir. Kırsal alanın kalkındırılması ülkemiz gündeminde daha çok yer almalı. Göçe rağmen tarımsal üretimin artırılması, kırdan koparak kentlere gelen nüfusun buralarda barındırılması, iş sahibi kılınması büyük önem arz etmektedir." diye konuştu.

Bütçeden tarım destekleri için ayrılan payın milli gelirin yüzde 1'inden az olduğunu belirten Demirtaş, "Milli Tarım Projesi kapsamında çiftçinin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılanacağı vadedildi ancak bu vaat 2017'de karşılanmadı." ifadesini kullandı.

- "Kırsal alanda iyi yaşam koşulları oluşturulmalı"

Demirtaş, kırsal alanların yeniden çekim merkezi haline getirilmesi, bu alanlarda iyi yaşam koşullarının oluşturulması ve kırsal yerleşim yerlerinin altyapısının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Son yıllarda ekilen ve dikilen arazilerin yaklaşık yüzde 8,2'sinin, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5,2'sinin kaybedildiğine dikkati çeken Demirtaş, tarım alanlarının ve meraların amaç dışı kullanımının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, tarım ürünleri ithalatının tüketime ve üretime bağlı olarak arttığına işaret ederek, "Bu durum hayvancılık açısından da geçerlidir. Üretim açığı olan ürünlerde destekleme artırılmalı, hayvancılık alanında özellikle küçükbaş hayvancılık özendirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Organik tarım konusunda Türkiye topraklarının özel avantaja sahip olduğunu belirten Demirtaş, kırsal kalkınma için organik tarımın yapısal bir dönüşüm aracı olarak kullanılması gerektiğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın daha önce katılacağı duyurulmasına karşın programlarının yoğunluğunu gerekçe göstererek bulunamadığı kongrede, sektör temsilcilerinin yanı sıra bazı milletvekilleri hazır bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sivasbulteni.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.